reklam

02 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Minyatür Paris açıldı


Fotoğraflar: Ulaş Yıldız

Fransız Sokağı projesinin koordinatörü Mehmet Taşdiken (küçük fotoğraf). Göregenler, 'küçük Paris'te kalan son altı aileden biri (sağda). Nermin Göregen'in şimdilik tek endişesi, gürültü.

İki yıllık çalışma ve 20 milyon euro'yla Fransız Sokağı'na çevrilen Cezayir Sokak, dört gün sürecek bir şenlikle açıldı. Sokakta müzik, tarih, sanat ve ticaret iç içe...

Beyoğlu'nda Fransız kültürünü canlandırma hayali gerçeğe dönüştürülüyor. Cezayir Sokak, iki yıllık çalışmayla Fransız tarzı kafe, dükkân ve kültür merkezlerinin bulunduğu 'Fransız Sokağı'na dönüştü.

Galatasaray Lisesi'nin arkasındaki merdivenli sokakta, artık yorgun duvarlar yerine restore edilmiş rengârenk binalar, Fransız müzikleri, barlar, kafeler, butikler, galeriler var. X-Ray cihazından geçilerek girilen sokakta Fransız müzikleri çalınıyor. Kafelerin isimleri La Bonibanniere, Point Virgule, Brasserie Levantine...

20 milyon euro'ya mal olan Fransız Sokağı (Cezayir Sokağı) dün dört gün sürecek şenlikle açıldı. Projeyi hazırlayan Afitaş Tanıtım firmasının sahibi Mehmet Taşdiken, projenin kaybolan kültür mirasıyla ilgili kaygı ve vicdan sızısının ürünü olduğunu söyledi.

Taşdiken, "Bu tür çalışmaları belediyeler ve devlet her zaman halledemez. Bir hayal kuruyorsunuz ve gerçekleştiriyorsunuz. Eksiklikler var ama en kısa zamanda giderilecek. Burası bir kültür sokağı olacak. Yönetim kurulu bir iç denetim mekanizması oluşturacak. Sokağın müzik koordinatörü Vedat Sakman. İşyerlerinde ne çalınacağına o karar verecek" dedi.

Sadece altı aile kaldı
Eskiden 56 ailenin yaşadığı sokakta şimdilerde bu sayı altıya düşmüş. Beş yıldır bu sokakta yaşayan Nermin Göregen, dökük vaziyetteki binaların şimdi tertemiz olduğunu anlatırken "Şimdi çok güzel burası. Umarım çok gürültü olmaz" diye konuştu.

Sokaktaki 4 Temmuz'a kadar devam edecek olan açılış etkinlikleri süresince ziyaretçilere ikramlar sunulucak, Cam Ocağı'nın kukla yapım sergileri olacak, Cemil İpekçi defilesi, Vedat Sakman, Galaturka ve Tango-Latin konserleri düzenlenecek.

Nasıl gidiliyor?
Fransız Sokağı'na (Cezayir Sokak) Galatasaray Lisesi'nin yanındaki Yeniçarşı Caddesi'nden veya Galatasaray Hamamı'nın yanındaki merdivenlerden inerek ulaşmak mümkün. Sokakta, 23'ü bar, kafe, restoran, 20'si kültür merkezi, yayınevi, galeri, butik tarzı 53 işyeri var. Sokağa gelenleri karşılayan ilk bina, içinde bir su sarnıcı bulunan Point Virgule Bar. Barı iki eski gazeteci, Nazan İlter ve Enis Umuter işletiyor. Barda 1917-1923 arası Türkiye'deki Fransızların Fransa'ya gönderdikleri kartpostallar sergileniyor.

Beyoğlu gazetesi ve Fransız Sokağı işbirliğiyle hazırlanan 'Beyoğlu Dokümantasyon Merkezi' de dün 'Bir Zamanlar Pera'da' isimli sergiyle açılışını yaptı. Araştırmacı Feza Kürkçüoğlu'nun arşivinden yararlanılarak hazırlanan sergide, Osmanlı döneminden kalma elektrik ve su faturalarından Beyoğlu bekçi aylığı tahsilat makbuzuna kadar pek çok belge sergileniyor.
Radikal - Ulaş Yıldız

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz