reklam

03 Temmuz 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Foster'ın Çizmedeki İlk Projesi San Marino Dünya Ticaret Merkezi

Foster & Partners tasarım ve mimarlık stüdyosu Londra Stansted Terminali, Kraliyet Akademisi'ndeki Sackler Galerisi, Hong Kong ve Shanghai Bankası ve başka yüksek teknoloji projeleri tasarladılar. 30 milyon Euro'luk yatırım ve üç yıllık emeğin sonucunda ortaya çıkan Norman Foster'ın İtalya'daki ilk projesi San Marino Dünya Ticaret Merkezi (The San Marino World Trade Center) Foster'ın yapıları teknolojik olarak gelişmiş sanat eserleri olarak gören bakış açısını yansıtıyor. Nitekim binanın birçok elemanı Londra Stüdyosu'nun senelerdir üzerinde çalıştığı mimarlığın yüksek teknoloji biçimlerinin bir ürünü.

Strüktür, yönetici ofislerinden ticari alanlara ve parklara kadar değişik kullanımlardaki 12 katta düzenleniyor. İki bloktan oluşan yönetici ofisleri meydanın üstünde 8 kat yükseliyor. Strüktürlerinin tasarımı ve inşaatın yürütülmesinde Foster'la birlikte, San Marino'dan Studio Antao da büyük bir rol almış. Proje, iki ayrı felsefedeki mimarlık ofisinin profesyonel deneyimlerini paylaşmak ve zenginleştirmek için önemli bir fırsat olmuş.

Projede, çelik levha kalıplarında dökülen ve küçük bir hacimle yüksek dayanıklıklık sağlayan beton gibi, yüksek strüktürel kalitede ve çevresel etkiyi azaltan yenilikçi malzemeler kullanılmış.

Daha önce İtalya'da kullanılmayan tamamen yeni bir çözüm
Mimari açıdan diğer önemli detaylar, Foster'ın binaya gelen ışığı kontrol etmek için koymakta ısrar ettiği hareketli aluminyum tenteleri ve çok katlı araba parkını örten pergolayı kapsıyor. Mimarlar, komplekse park edecek yüzlerce arabanın görsel etkisini kapatmak için "yeşil bir tepe" yaratacak sarmaşıklara destek olması için dünyadaki benzerlerinin en büyüklerinden biri olan metal strüktürü tasarlamış.

Uluslararası Dünya Ticaret Merkezi zincirinin ismiyle bağlantılı prestijinin yanı sıra San Marino'da inşa edilen bina önemli bir ticaret merkezi olma potansiyeliyle ileri teknolojik çözümlerin kullanılmasına örnek teşkil ediyor.

Dünyadaki diğer Dünya Ticaret Merkezi binaları gibi San Marino kompleksinin mimari biçimi de bölgesinin eşsiz doğasını yansıtıyor ve uluslararası promosyonu için stratejik bir merkez oluşturuyor.
Floornature - Laura Della Badia
Çeviren: Beliz Özgür - Arkitera

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz