reklam

05 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kira öder gibi ev

Bakanlar Kurulu, bütün dünyada 'morgage' olarak bilinen ve isteyen herkese uzun vadede kira öder gibi ödenen taksitlerle ev sahibi olma şansı getiren sistemi Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor.

Kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayan ve ipoteğe dayalı konut sistemine ilişkin hazırlıklar son aşamaya geldi. Dünyada 'morgage' olarak adlandırılan sistemin işleyebilmesi için gereken yasal ve kurumsal düzenlemelerin 2005 yılında hayata geçirilmesi sağlanacak. Böylece herkes, uzun vadelerle kira öder gibi ev sahibi olma imkanına kavuşacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, büyüme rakamları, doğrudan yabancı yatırımlar ile ipoteğe dayalı konut sistemi konularının ele alındığını açıkladı. Şener, özetle şunları söyledi:

İpoteğe dayalı fon
EKK'da ele alınan konulardan biri, 'morgage sistemi' olarak bilinen 'ipoteğe dayalı konut finansmanı'ydı. Bu sistemle insanlar, uzun vadeli kredilerle, kira öder gibi ev sahibi olabilecekler. Bu sistem için Sermaye Piyasası Kurulu çalışma yürütüyor. Bu sistemin hayata geçmesiyle, konut sektörü hareketlenecek, inşaat sektörü canlanacak.

Morgage sistemi
Morgage sistemi şöyle işliyor: Sistem, tüketiciler, bankalar, yeni kurulacak İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Kuruluşu ve yatırımcılar arasındaki bir zincirden oluşuyor. Sistemde, konut sahibi olmak isteyenler, örneğin 20 yıl vadeli konut edinme kredisini bankalardan alacak. Bunun üzerine banka o gayrimenkulun üzerine ipotek yapacak ve kredi senetlerini İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Kuruluşu'na verecek. Bu kuruluş da borsa aracılığıyla bu kağıtları piyasaya açacak. Böylece, uzun vadeli, kira öder gibi düşük taksitlerle ödenebilecek finans mekanizması ortaya çıkarılacak.

2005'te devreye girecek
Morgage sisteminin hayata geçmesi için yasal değişikliklere gerek duyuluyor. Bir de sistemde görevi bulunan İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Kuruluşu'nun kurulması gerekir. Konuya ilişkin düzenlemeler 2005 yılında yapılacak, sistem de yine 2005'te devreye girebilecek.
Akşam

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar, peyzaj mimarları, şehir plancıları, iç mimarlar meslekleri ile ilgili genel konuları bu bölümde tartışabilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz