reklam

05 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Eskişehir karikatür müzesi ilk 5’te

Dünyanın en büyük 5. karikatür müzesi Kasım ayında Eskişehir’de hizmete açılıyor.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atila Özer, Odunpazarı semtinde restore edilen ve Kasım ayında hizmete açmayı planladıkları müzenin, arşivindeki eserlerle dünyanın 5. büyük karikatür müzesi olacağını bildirdi.

Prof.Dr. Özer, dünya çapında karikatürcüler yetiştirilmesine rağmen, bu sanatın Türkiye’de çok az araştırılan bir alan olduğunu, karikatürün, toplumun sosyo-ekonomik sorunlarını dile getiren en iyi sanatsal çalışmalardan biri olduğunu kaydetti.

Ülkelerin tarihleriyle özdeş karikatürün 20. yüzyılda sorunların dile getirilmesinde önemli görevler üstlendiğini ifade eden Özer, Türkiye’nin, karikatürde 20. yüzyılda Avrupa’ya göre üstünlük sağladığını ve konu zenginliğini çok iyi kullandığını bildirdi.

Türkiye’nin, 1950 kuşağı karikatür sanatçıları sayesinde uluslararası yarışmalarda hep iyi dereceler aldığını belirten Özer, “Dünya çapında karikatürcüler yetiştirmemize rağmen, karikatür sanatı Türkiye’de çok az araştırılan bir alan. Yaklaşık 1.5 yıl önce AÜ bünyesinde kurulan merkez, öncelikle karikatür alanındaki önemli isimlerin eserlerini muhafaza edip biraraya getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Meraklılara Profeyonel Eğitim
Karikatür arşivini sergiler aracılığıyla vatandaşla paylaşmayı hedeflediklerini kaydeden Özer, “Dünyada akademik olarak ilk defa Türkiye’de kurulan Karikatür Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde karikatüre ilgi duyanlar için kurs düzenlemeyi de planlıyoruz. Oluşturacağımız çalışma odalarında kursiyerlere ve karikatür meraklılarına profesyonel eğitim vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Aydın Doğan Karikatür Vakfı’nın 20 yıllık arşivinde bulunan yaklaşık 20 bin eserle çeşitli sergilerde izlenime sunulan, gazetelerde yayınlanan binlerce eseri topladıklarını ifade eden Özer, “Müze, arşivindeki eserlerle dünyanın en büyük 5. karikatür müzesi olacak” dedi.

Özer, Ağustos ayında, Avrupa’daki 3 karikatür müzesinden birisine sahip olan Almanya’da incelemelerde bulunacağını sözlerine ekledi.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz