reklam

05 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimarların Pazaryeri: İstanbul

Vadi, şimdiden gelecek yıl yapılacak Dünya Mimarlık Kongresine hazırlanıyor. 3-7 Temmuz'da 92 ülkeden gelecek mimarlar, İstanbul için üretilecek düşsel projeleri tartışacak.

"Bu kentte mimarlar için her türlü unsur mevcut. Tarihsel doku, kozmopolit bina yapısı, doğu-batı buluşması ve her türlü karmaşa ile eğlence. Ana temayı seçerken düşündük taşındık. İstanbul, mimarlar için ilginç bir pazar yeriydi. Pazarda özgürlükçü bir sistem vardır. Kongre başlığını da, 'Kentler: Mimarlıkların Pazaryeri' diye belirledik" diyor Süha Özkan.

Pazaryeri de belli. Zirveden sonra adı "NATO Vadisi"ne çıkan tek Kongre Vadisi ya da Lütfi Kırdar merkezli Maçka - Harbiye hattı. 2005 Temmuz başlarında bölgede tam bir cümbüş ve gösteri var. Dünyanın en ünlü mimarları (başta Brezilyalı Başkan Jaime Lemer), efsane belediye başkanları burada buluşacaklar. Sadece yer kürede yaşamsal ve çevresel meseleleri değil, İstanbul için de düşsel yeni projeleri de ele alıp konuşacaklar. Deprem bekleyen bir kent için mucizevi bir fırsat ayağımıza geliyor ne dersiniz?

Hikayeyi başından alalım. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), dünyanın en etkin örgütlerinden birisi olarak bilinir. 92 ülkeden toplam l milyon 200 bin mimarı bünyesinde topluyor. UIA'nın 1948'den bu yana her 3 yılda bir yapılan kongreleri de hem mimarlar arasında hem de dünya kamuoyu tarafından çok dikkatle izleniyor. Türkiye de birliğin ta başından ilk kurucu üyelerinden olmuş. Buna rağmen tam 15 yıl uğraşılmış, başta parasal bazı nedenlerle kongreyi İstanbul'a getirmek kısmet olmamış. Türk mimarları, sonunda 1999'daki Pekin Kongresi'nde karar çıkartmayı başarmışlar.

Seven, kesenin ağzını açar
Lobinin sıkı liderlerinden birisi de Süha Özkan. Yıllardır Cenevre'de yaşayan ve Ağa Han Mimarlık Ödülleri Genel Sekreterliğini yapan Özkan Kongre Başkanlığı'na seçilmiş. Özkan, 3 ile 7 Temmuz arasında 22'ncisi İstanbul'da yapılacak kongre için 6 aydan bu yana düzenleme komitesiyle durmadan çalışıyor. Kolay iş değil, 91 ülkedeki mimarlara, mimarlıkla ilgili meslek insanlarına, akademisyenlere ve öğrencilere hem İstanbul'un tanıtımı hem de kongrenin çağrısı yapılıyor.

Kuruçeşme Divan'da buluştuğumuz Süha Özkan, hem işin perde arkası kulislerini hem de İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la kongre için imzaladıkları 12 maddelik özel protokolü anlattı:

"Bu kongrenin talibi çok. O nedenle, hangi kentte yapılacağına 6 yıl önceden karar veriliyor. Çok uğraştık ama başardık. Bağımsız bir kuruluş olan Birlik, kongre yapacağı ülkelerden 500 bin dolarlık para alıyor. Böylece bu parayla kendisini 3 yıl finanse ediyor. Bu parayı bulmakta zorlandık. Neyse ki, Turizm ve Kültür Bakam Erkan Mumcu, Tanıtma Fonu'ndan 200 bin doları bu işe ayırdı. 200 bin dolarlık kısmını İSEVV Konsorsiyumu (İkon, Setur, VİP ve Visitur turizm şirketleri) üstlendi. İSEVV bunun yanında gelecek konukların tüm taşıma ve konaklamalarını da üzerine aldı. Geriye kalan 100 bin dolarlık açığı ise Türkiye Mimarlar Odası kapatmaya karar verdi. İstanbul Belediyesi, Kongre Vadisi'nin 10 günlük kira tutan olan 200 bin doları almıyor. Ancak, bu paralar 3 - 6 milyon dolara mal olması hesaplanan kongreye yine de yetmiyor."

Özkan'la birlikte kongrenin İdari ve Mali Yöneticisi Şefik Onat, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Söyler ve İSEVV adına da Ali Güreli hazırlıklardan söz ettiler. İbrahim Bodur ve kızı Zeynep Bodur'un Kale Grubu, öncelikle sponsor olmuşlar. Onları Eczacıbaşı Grubu izlemiş. Şimdi yeni finansörler aranıyor. Çünkü, Kongre'nin 5 bin kişilik harcaması 3, 10 bin kişilik masrafları 6 milyon dolara çıkıyor. Anlayacağınız açık büyük.

Hemen bir hatırlatma, Türk mimarlara, mimarlık okuyan öğrencilere indirim ve taksit var. Mimarlar 300 dolarlık ücreti 6 taksitte, öğrenciler ise 200 dolarlık ücreti yine 6 taksitte ödeyebilecekler.

Başkan, İstanbul için projeler istedi
Süha Özkan ve arkadaşları, ellerinde 12 maddelik protokol, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a gidiyorlar ve Kongre Vadisi'ni istiyorlar. Kendisi de mimar olan Topbaş, onları dinliyor "Vadi sizin, protokolü de imzalarım ama benim de şartım var" diyor.

Özkan, şartın ne olduğunu soruyor, Topbaş anlatıyor: "Hazır, bütün dünya mimarları buraya geliyor, öyleyse İstanbul için proje üretsinler. Bir yarışma açalım ve kazanan projelerden yararlanalım."

Bu ufuk açıcı fikir, onlara da yaratıcı geliyor. "İstanbul İçin Bir Düş ve Gelecek Yarışması" açmaya karar veriliyor. Jüri seçilmiş, yarışma başlamış bile. Teslimat Ağustos sonunda bitiyor. Kazananlar Eylül’de belli olacak. Şu anda 110 başvuru yapılmış.
Referans - Perihan Çakıroğlu

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektöründe faaliyet gösteren inşaat, makina, ve elektrik mühendislerine yönelik konular Mühendisler forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz