reklam

06 Temmuz 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Kıbrıs'ta 'hazine' çıktı

'Kral tepesi' olarak bilinen tepede toprağa gömülü olarak bulunan küpteki 26 eser, yetkililer tarafından 'hazine' olarak değerlendirildi.

ABD'li hoca söyledi, Karpaz'da bir tepede bulunan küpten, 3 bin 200 yıllık tarihi eserler çıktı. Geç tunç çağına ait eserler arasında 'dünyada eşsiz' örnekler var

KKTC'de 3 bin 200 yıllık tarihi eserler bulundu. Karpaz'ın Kaleburnu Köyü yakınlarındaki 200 metre yüksekliğindeki kayalık bir tepenin zirvesinde toprağa gömülü bir küp (pithos) içerisinde bulunan tümü tunçtan yapılmış toplam 26 adet anıtsal nitelikli eser, gün ışığına çıkarıldı.
M.Ö 13'üncü yüzyıla işaret eden geç tunç çağına ait eserler, Doğu Akdeniz Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi olan Amerikalı Nathanael A. May'in ihbarı sonucunda Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Bölge Şube Amirliği'nden bir ekip tarafından ortaya çıkarıldı.
Gazimağusa Bölge Şube Amiri Hasan Tekel, May'in ihbarının, Kıbrıs arkeolojisinde önemli yeri olacak bir keşife yol açtığını belirtti. Tekel, hazine olarak nitelendirdiği tarihi eserlerin bazılarının dünyada eşine rastlanmadığını, buluntuların dünyada büyük yankı uyandıracağını söyledi.

Akalar'ın madencilik örneği
Tarihi eserlerin Kaleburnu köylülerinin 'kral tepesi' olarak adlandırdıkları 200 metre yüksekliğindeki tepenin dar ve uzun zirvesinde iki yassı kayayla örtülmüş ve tamamı toprağa gömülü bir küpten çıkarıldığı öğrenildi. Tekel, tunç eserler ve küpün geç tunç çağına ait olup yaklaşık 3 bin 200 yıllık olduğuna işaret ederek, bu tarihin Akalar'ın adaya ilk yerleşmelerinin ardından maden işletmeciliğinin zenginleşip yoğunlaştığı bir dönem olduğunu vurguladı.

Tarihi eserlerin bir kısmının 1970 yılında İnönü Köyü'nde bulunan ve halen St. Barnabas Müzesi'nde sergilenen tarihi eserleri hatırlattığını ifade eden Tekel, öte yandan kömür küreğinin üzerindeki Kıbrıs'ın en eski yazı formlarından olan KiproMinoan'ın dikkat çekici olduğunu söyledi.

Bazılarının dünyada eşi yok
Gün ışığına çıkarılan eserlerin anıtsal özellikleriyle dikkat çektiğini ifade eden Tekel, bunlar arasında henüz dünyada eşine rastlanmayan, üzerinde üç keçi başı, kabartma ve volüt motifleri bulunan ayaklı buhurdanlığın da bulunduğunu aktardı.

Buluntular arasında iki tane son derece iyi korunmuş buhurdanlık, Ortadoğu ve Kıbrıs'ta yalnızca birkaç tane olduğu bilinen kömür küreği, ayrıca burma kulplu kapaklı sürahi, bıçkı, beş tane orak ve yine Kıbrıs dışında benzeri olmayan ve 'situla' diye bilinen üç kazan ile farklı özelliklerde kâseler ve kazanlar yer alıyor.
Hasan Tekel, halen envanter çalışmaları ve araştırmaları süren eserlerin en kısa sürede Şömineli Ev'de sergilenmeye başlanacağını da söyledi.
Radikal - Sefa Karahasan

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Sadece yazmak istediğinizde, ilgili ya da ilgisiz her konuda Kahve Molası forumuna yazabilirsiniz...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz