reklam

07 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Gecekonduculara Başbakan’ın isteğiyle hapis cezası geliyor

Şehirlerdeki gecekondulaşmayı önleyeceklerini sık sık gündeme getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel isteği üzerine, Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'na, kaçak bina yapan ve buna göz yumanlara ağır cezalar verilmesini öngören bir madde eklendi.

Tasarının "İmar kirliliğine neden olma" başlıklı 185. maddesi uyarınca ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Kaçak inşaatlar için kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlantısı yapan veya bu hizmetlerden yararlanılmasına müsaade edenlere de aynı şekilde 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

TCK Tasarısı'nın Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında bazı milletvekilleri, cezaların ağır olduğunu belirterek getirilen düzenlemeyi eleştirdi. Komisyona danışman olarak katılan ceza hukukçusu Doç. Dr. Adem Sözüer, yapılan eleştiriler üzerine söz konusu maddenin Başbakan Erdoğan'ın özel isteğiyle eklendiğini açıkladı. Komisyon Başkanı Köksal Toptan da "Bence tasarının en güzel maddesi bu, cezaların ağır olmasında hiçbir sakınca yok." diyerek Doç. Dr. Sözüer'e destek verdi.

Gecekondulaşmanın önlenmesi noktasında caydırıcı olması beklenen 185. maddeye göre imar mevzuatına aykırı olarak bina yapmak suç olacak. Kaçak binayı inşa eden bina sahibi, taşeron, usta veya kalfa suçun failleri olarak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu tür inşaat faaliyetlerinde kontrol ve denetim hizmeti veren teknik kişiler de aynı şekilde mahkeme önüne çıkacak. Maddenin ikinci fıkrasında yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar için kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlantısı yapan ya da bu hizmetlerden yararlanılmasına müsaade eden kişilerin de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması hükmüne yer verildi. Yapı kullanma izni alınmamış binalara elektrik, su, telefon veya gaz bağlantısı yapan veya bu hizmetlerden yararlanılmasına izin verenler ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına mahkum olacak. Bu tür binalarda herhangi bir sınai veya ticari faaliyetin icrasına müsaade eden kişilerin ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
Zaman - Murat Aydın

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz