reklam

07 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Vakıflara Hazine arazisi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde kabul edilen önergeye göre Hazine'ye ait arazilerin, değerinin yarı fiyatı üzerinden vakıf, hastane ve üniversitelere satışı yapılacak

Vergi yasalarında değişiklik yapan yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeye göre Hazine'ye ait arazilerin konut amaçlı olarak kullanılmak üzere belediyelere tahsisini düzenleyen maddede de değişikliğe gidildi. Buna göre, üzerinde eğitim ve sağlık amaçlı sınırlı aynı hak tesis edilmiş Hazine'ye ait taşınmazlar, harca esas değerinin yarısı üzerinden vakıf üniversiteleri ile Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, hastane ve üniversite yapılmak üzere satılabilecek. Ancak, söz konusu bu arazilerin bazı üniversitelerde olduğu gibi lüks villa veya rant tesisi yapımında kullanılmasını önlemek için tahsis amacı dışında kullanılamayacağına dair tapuya şerh konulacak.

Yüzde 5 gecikme faizi
Komisyonda kabul edilen bir başka önergeyle trafik cezalarına uygulanan faiz oranları da değiştirildi. Mevcut uygulamada, ödenmediği takdirde bir ay içerisinde 3 katına çıkan trafik cezalarına yeni düzenlemeyle, ayda yüzde 5 gecikme faizi uygulanacak. Toplam faiz tutarı, cezanın iki katını geçemeyecek.

Tasarıda yapılan bir başka değişiklikle, artık özel sektöre bırakılacak olan araç muayene istasyonu gelirlerinden Hazine'ye aktarılacak pay azaltıldı. Muayene istasyonlarının elde edeceği hasılatın ilk üç yıl yüzde 30'u, sonraki 7 yıl yüzde 40'ı, daha sonraki 10 yıl da yüzde 60'ı Hazine'ye aktarılacak.

Sayıştay tarafından, Petrol Kanunu uyarınca 1995, 1996, 1997 yıllarında yabancı petrol şirketlerine fazladan yaklaşık 9 trilyon liralık kur farkı ödedikleri gerekçesiyle, söz konusu paraları ödemeleri istenen bürokratlar nihayet kurtuluyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeyle dokuz Hazine bürokratı, döviz bazında 100 milyon dolara yaklaşan parayı ödemek zorunda olmayacak.

Teşviklerde süre uzatıldı
Söz konusu tasarıyla kişi başına milli geliri 1500 doların altındaki illere sağlanan yatırım teşviklerinde de bir anlamda süre uzatımına gidildi. Beş yıllık teşvikten yararlanma süresi, söz konusu teşvik yasasının yürürlüğe girdiği tarihten değil, yatırımın tamamlanarak üretime başlandığı tarihten geçerli olmak üzere işleyecek.

'Sandık' otelleri satılacak
Bu arada, sorun yumağına dönen Emekli Sandığı otelleri için de satış yoluna gidiliyor. Kâr paylaşımı esasına göre işletme hakkı devredilen ancak çeşitli hukuki sorunlarla karşılaşılan Emekli Sandığı otelleri, 4046 Sayılı Özelleştirme Yasası'ndaki esas ve usullerle satışa çıkarılacak. Emekli Sandığı'na ait olan gayrimenkuller ve iştirak payları da aynı yasa kapsamında elden çıkarılacak.


Radikal

 

 

 

 

 

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Sahnede ve beyaz perdede olup biten herşey Sinema & Tiyatro forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz