reklam

08 Temmuz 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye, Irak’taki Osmanlı eserlerinin onarımı için 100 bin dolar verecek

Irak'ta yaşanılan iki ayrı savaşta zarar gören Osmanlı mirası tarihî eserlerin onarımı için Türkiye, UNESCO'ya 100 bin dolar vermeyi teklif etti.

UNESCO'ya bağlı Irak'ın Kültürel Mirasının Korunması Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin Tokyo ve Paris'te gerçekleştirdiği toplantıya Türkiye adına katılan temsilciler, eserlerin onarımı için Türkiye'nin 100 bin dolar ayıracağını taahhüt etti.

Son olarak 24 Mayıs'ta Paris'te toplantı gerçekleştiren komiteye temsilci gönderen Türkiye, 100 bin doların yanında; Irak'taki sanat tarihi uzmanlarının eğitimini üstlenmeyi ve Irak'a restorasyon uzmanı göndermeyi de teklif etti. Komitenin teklifleri kabul etmesi halinde Irak'tan gelecek uzmanlar; Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi'nde, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı'nda ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde eğitime tabi tutulacak. Türkiye'de yetiştirilen uzmanlar Irak'ın kültürel yapılanması için çalışmalarını kendi ülkelerinde sürdürecek. Irak'a gidecek Türk restorasyon uzmanları ise Irak'taki Osmanlı mirası tarihî eserlerin restorasyon çalışmalarını gerçekleştirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı kanalı ile Amerika ile Irak arasında gerçekleşen savaştan sonra 'onarımı acil olan yapılar' olarak tespit edilen Bağdat'ta bulunan Ahmediye Camii Osmanlı Kışlası, Abdülkadir Geylani Türbesi ve İmam-ı Azam Türbesi ile Musul'da bulunan Nebi Sit Külliyesi ve Rabia Hatun Camii'nin onarımı öncelikli olarak gerçekleştirilecek. Türkiye'nin taahhüt ettiği 100 bin dolar da yine bu eserlerin onarımı için kullanılacak. Irak'ta yaşanılan iki savaştan önce Irak'ta irili ufaklı birçok tarihî yapının bulunduğuna işaret eden uzmanlar, bu eserlerin kaç tanesinin hâlâ ayakta durduğunun bilinmediğini ifade etti. Komitenin Irak'ın kültürel yapılanması için çalışmalara başlamasının ülkedeki barış ortamına bağlı olduğunu bildiren genel müdürlük yetkilileri, Türkiye'den gidecek restorasyon uzmanlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. UNESCO bünyesinde kurulan Irak'ın Kültürel Mirasının Korunması Uluslararası Koordinasyon Komitesi'ne üye diğer ülkeler olan Amerika, Mısır, İtalya, Japonya, Almanya, İngiltere, Ürdün ve Avusturya'nın da bölgenin kültürel yapılanması için çeşitli önerilerde bulunduğu, ülkedeki barış ortamının sağlanması ile birlikte önerilerin hayata geçirileceği belirtildi.
Zaman - Aslıhan Aydın

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz