reklam

08 Temmuz 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Yatağan yine zehir saçıyor

Yatağan Termik Santrali'nin baca gazı arıtma tesisinin 10 aydır bozuk olmasına rağmen, santralin çalıştığı ortaya çıktı. Muğla Valisi, 'Her an kapatabiliriz' dedi.

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde bulunan Yatağan Termik Santralı'nın 3 yıl önce faaliyete geçen baca gazı arıtma tesisinin 10 aydır arızalı olduğu ortaya çıktı. Termik Santral'ın baca gazı arıtma sistemi devre dışı olduğu halde 10 aydır çalıştığı ve çevreye zehir saçtığı belirlendi. İlçe halkının kabusu olan santral için Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, 'Santralin yol açtığı kirlilik değerlerini tespite çalışıyoruz. Santrali her an kapatabiliriz' dedi. Skandal, yaz aylarında santralden çıkan kükürtdioksit gazının daha yoğun olarak hissedilmesi üzerine yöre halkının Muğla Valiliği'ne şikayette bulunmasıyla ortaya çıktı. Vali Aksoy, halkın 'zehirleniyoruz' çığlığı üzerine İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'nı konuyu araştırması için görevlendirdi. Yapılan incelem sonucu baca gazı arıtma sisteminin arızalı olduğu ve yaklaşık 10 aydır çalışmadığı belirlendi. Bunun üzerine yine Vali Aksoy'un talimatıyla ilçedeki hava kalitesi günlük olarak takip edilmeye başlandı. Yapılan kontrollerde havadaki kükürtdioksit oranının zaman zaman insan sağlığı açısında tehlikeli boyutlara ulaştığı tespit edildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir santral yetkilisi, arıtma tesislerinin arızasının giderilememesinin nedeni olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Alman Bişof firması arasındaki anlaşmazlık olarak gösterdi.

Kabus trajediye dönüşür
Santralın baca gazı arıtma tesisinin bakımı ve onarımını üstlenen Bişof ile Enerji Bakanlığı'nın arasındaki kontratın süresinin dolduğunu, yeni kontrat için ise henüz anlaşmaya varılamadığını söyleyen yetkili, '3 üniteden oluşan santral tam kapasiteyle çalışmıyor. Bu yüzden baca gazı arıtma sisteminin devre dışı oluşu ölümcül tehlike içermiyor. Ama yine de Yatağan ve köylerinde yaşayanlar için hava kirliliği, gelecekte ortaya çıkabilecek öldürücü hastalıkların sebebi olabilecek düzeyde. Eğer önümüzdeki günlerde santral tam kapasite ile çalıştırılırsa, Yatağan halkının kabusu trajediye dönüşebilir' dedi.

Vali Aksoy da, insan sağlığına zarar veren termik santrale hemen kilit vurabileceğini belirtti. Yatağan Termik Santralı'nın baca gazı arıtma tesislerini monte eden Alman Firması Bişof ile Enerji Bakanlığı yetkililerinin anlaşamaması sonucu termik santralın baca gazı arıtma tesisinin 10 aydır çalışmadığını söyleyen Vali Aksoy, şöyle konuştu:

'Yatağan Termik Santral'na geçtiğimiz aylar içinde zehir oranı yüksek seviyelere çıktığı için yüksek rakamlarla para cezası kestik. Sağlık yetkilileri ise ölçüm cihazları ile santralin çalışmalarını titizlikle kontrol etmektedirler. Yatağan halkının sağlığı için yeni yapılacak olan ölçümlerde yükseklik oranı yani kükürtdioksit zehri 200 mikrogram / metreküpün üstüne çıktığı her an termik santralinin çalışmaları durdurulacaktır. Bu konunun üzerine titizlikle gidileceğinin ve gerekirse de insan sağlığı için santralin çalışmasını durduracağımın bilinmesini isterim.'

Ankara'ya yürürüz
Yatağan Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kuzu ise duruma sert tepki gösterdi. 'Yatağanlıları zehir solumaya mecbur bırakanlara yazıklar olsun' diyen Kuzu, şöyle devam etti:

'2-3 yıl önce termik santralin baca gazı arıtma tesisleri monte edilince ilçemiz birkaç yıl temiz hava almıştı. Ancak filtreler yaklaşık 1 yıl önce arızalanınca yine santralin zehrini yutmaya başladık. Hükümete sesleniyorum, bu filtrelerin bir an önce onarılması için uğraş verin. Her gün ölümle pençeleşiyoruz. Eğer soruna çözüm bulunmazsa, Yatağanlılar olarak eş ve çocuklarımızla Ankara'ya yürüyeceğiz.'

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık da geceleri santralde yükleme fazla olduğundan zehirli gazların saat

03.00 ile 05.00 arası yoğun olarak salındığını söyledi. Işık, 'Şu anda sadece gündüz ölçüm yapılıyor. Gece de ölçüm yapılmalı' diye konuştu.
Akşam - Hüseyin Kocabıyık

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz