reklam

16 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

En büyük sorun, ulaştırma altyapının zayıflığı olacak

Antalya'nın en büyük sorunlarından biri kuşkusuz, ulaşım altyapı eksikliğidir. Mesela demiryolu Burdur'a kadar geliyor ama Antalya'ya inmiyor. Keza denizyolu taşımacılığı da bir türlü istenen seviyede değil. Antalya gibi Türk ekonomisine ciddi katkı koyan bir kentin deniz ve demiryolu taşımacılığından yeteri ölçüde yararlanamaması ciddi bir eksiklik olarak çıkıyor karşımıza.

Bu iki konu hem turizm hem de ticari açıdan karşımıza ciddi bir handikap olarak çıkıyor. Özellikle iş dünyası bu konuyu tartışıyor. Ankara'ya bu konularda çözüm önerileri sunuyor. İlk adımı da kısa adı (BAGEV) olan Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı attı. Vakıf hazırladığı bölgesel gelişim projesi sentez raporunda da Antalya ekonomisinin en zayıf yönünün ulaştırma altyapı eksikli olduğunu işaret ediyor.

Yaş sebze-meyve ve kesme çiçekçilikte öncü olan Antalya'nın demir ve denizyolu ulaşımını güçlü hale getirmesi haline eminimki ihracatımız ciddi anlamda artacaktır. Bu bakımdan demiryolunun Antalya Limanı ile buluşması lazım. Böylece Antalya 3 'T' dediğimiz, turizm, ticaret ve tarım ürünlerinden hak ettiği gelir payını alacaktır. Antalya Serbest Bölgesi ciddi anlamda gelişen önemli bir sanayi merkezi oldu. Görünen o ki artık karayolu taşımacılığı bu yükü çekemiyor.

Tarihte var olduğu konuşulan ancak yıllardır hayata geçirilemeyen Burdur - Antalya demiryolu projesi mutlaka gündeme getirilmelidir. Bu konu sivil toplum örgütleri dahil özellikle Ankara'da Antalya'yı temsil eden vekillerin yakından ilgilenmesi gereken ciddi bir ev ödevi olmalıdır.

BAGEV ve ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen önderliğinde yapılan çalışmayı yakından takip ediyorum. Hazırlanan rapor ve bilimsel verilerin kağıt üzerinde kalmaması için mutlaka olayı sıcak tutan girişimlerde bulunmak gerekiyor. Biz bu iki projenin hayata geçmesi konusunda AKŞAM AKDENİZ olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Ülke ekonomisine ciddi katkı koyan ancak aynı ölçüde devlet yatırımı alamayan Antalya olarak bence bir 'Antalya ekonomik kalkınma hareketi' başlatmamız gerekiyor. Bu hareketin içinde medya dahil, özel, sivil herkes olmalıdır. Ankara artık Antalya'nın farkına varmalıdır. Varmıyorsa varacağı dilden konuşma zamanı gelmiş geçiyor bile. Amacımız kırmak dökmek parçalamak değil. Ülke ekonomisine daha fazla katkı koymaktır. Antalya'nın hak ettiği hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır.

Başbakanımız seçim döneminde Antalya'ya geldiği zaman Antalya hak ettiği hizmeti alacaktır diye söz vermişti. Bu Antalya-Budur demiryolu hikayesi zaten başbakanımızın gündeminde var olan bir proje.

O halde bize düşen bu projenin harekete gemesine katkı koymaktır. Artık görünen o ki olmazsa olmazlar arasındadır hem demir hem de denizyolu taşımacılığı. Sadece tarım ve ticaret için değil turizm açısından da önemlidir bu iki proje.
Akşam - Mevlüt Yeni

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz