reklam

16 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Armağanlar dünyaya 2005 yılında sunulacak


'Dokuz armağan'ın içinde Datça Yarımadası da var

Çevre ve Orman Bakanlığı, 'Dünyaya Armağan Projesi' kapsamında Türkiye'den 'dünyaya armağan edilecek' dokuz yerle ilgili çalışmalar sürdürüyor.

Türkiye, Küre Dağları-Kastamonu, İstanbul Ormanları, İbradı-Akseki Ormanları-Antalya, Amanos Dağları-Hatay, Karçal Dağları- Artvin, Datça Yarımadası ve Bozburun, Fırtına Vadisi-Rize, Babadağ- Fethiye, Yenice Ormanları-Karabük ile ilgili çalışmalar yapıyor.

Projenin sivil toplum örgütü kanadını üstlenen Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (TDHKV) proje koordinatörü Yıldıray Lise, Dünya Doğa Vakfı (WWF) tarafından 1999 yılında, Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 ormanının belirlendiğini ve bunların 'Avrupa Ormanları'nın Önemli Noktaları' olarak tanımladığını söyledi.

WWF, Türkiye'deki dokuz noktayı benimsedi
Türkiye'deki dokuz nokta da Çevre ve Orman Bakanlığı'nca benimsendi ve WWF tarafından 'Dünya'ya Armağan' olarak kabul edildi.

Lise, bunların 2001'de WWF Onursal Başkanı, Edinburg Dükü Prens Philip'in Londra'da ev sahipliğini yaptığı bir törenle Dünya'ya duyurulduğunu kaydetti.

Bugüne kadar yapılanlar
Türkiye'deki dokuz 'önemli nokta'dan biri olan Küre Dağları, WWF Türkiye'nin de katılımı ile 2000 yılında Milli Park ilan edildi. Lise, Küre Dağları'nda ülke için örnek bir koruma alanı oluşturmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte proje geliştirildiğini ifade etti.

Karçal Dağları'nda 2002 yılında yeni bir koruma alanı ilan edildi.
Artvin'deki Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nın 368 hektar alanı kapsadığını, İstanbul Ormanları ve İbradı-Akseki Ormanları'nın 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde koruma kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar ve yasal prosedür ise devam ediyor.

Lise'nin açıklamasına göre, Amanos Dağları ve Yenice Ormanları ise koruma statüsüne kavuştu. Diğer noktalar da korunmayı bekliyor.

Lise, koruma çalışmaları kapsamında halkın bilinçlendirilmesi görevini üstlendiklerini ve bununla ilgili çalışmaları yaptıklarını, fakat hala sorunlu bölgelerin olduğunu da söyledi.

'Dünyaya Armağan' nedir?
'Dünyaya Armağan', Dünya'nın korunmasında öncelikli ekolojik bölgelerinin içerisinde yer alan alanlarda, biyolojik çeşitliliği korumak ve nesli tehlike altındaki türlerin yaşamını güvence altına almak çalışmalarını içeriyor.

Amaç, küresel tehditleri önlemek
Amacı, iklim değişikliği, zehirli kimyasal atıklar, orman ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir olmayan kullanımından kaynaklanan küresel tehditleri önlemek.

Ayrıca herhangi bir hükümet, sivil toplum, kamu, özel sektör kuruluşu ya da birey tarafından, küresel doğa koruma önceliklerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak üzere hayata geçirilen yeni bir eylem de içeriyor.

Bugüne kadar 50 ülke 'dünyaya armağan' verdi
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden bazıları Afrika'da Kamerun, Gabon, Malavi, Mozambik, Tunus, Asya-Pasifik'te Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Rus Cumhuriyetleri'nde Adıge, Altay, Başkurdistan, Kamçatka, Khabarovsk, Komi, Yakutistan, Avrupa'da İsveç, İngiltere, Avusturya, Yunanistan, Litvanya, Romanya, Slovakya, Asya'da Gürcistan, Ermenistan, Moğolistan, Özbekistan, Latin Amerika'da Arjantin, Brezilya, Meksika, Panama, Bolivya, Şili, Kolombiya, Nikaragua, Kuzey Amerika'da ise Kanada ve ABD oldu.
CNN Türk

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz