reklam

16 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kamusal alan Anayasa’da yok; kimse kendi fikrini dayatamaz

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ‘kamusal alan' kavramının Anayasa ve kanunlarda yer almadığını belirterek, “Kimse kendi düşüncesiyle ‘böyle olmalı' şeklinde kural koyamaz ve dayatamaz.” dedi.

Dolmabahçe Sarayı'nda, ‘2. Değerli Eşya Bölümü'nün açılışını yapan Bülent Arınç, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bugüne kadar Türkiye'de kamusal alana ilişkin herhangi bir tartışma yaşanmadığını anlatan Arınç, hukuk devletinde kuralların tarif edilerek konulduğunu vurguladı. Arınç, ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz' hükmünün evrensel bir kural olduğunun altını çizdi. Anayasa'nın Türkiye'deki hiyerarşinin en üstünde olduğunu ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

“Anayasa'da ‘kamusal alan' diye açıkça tarif edilmiş hiçbir şey yok. Anayasa'ya dayalı olarak çıkarılmış birkaç bin kanun var. Bu kanunların hiçbirisinde ‘kamusal alan' diye tarif edilmiş bir şey yok. Yasama yetkisi TBMM'nindir. Anayasa'yı bile yapan kurum Meclis'tir. Başka hiçbir kimse yasama yetkisini paylaşamaz. Biz Anayasa'yı, kanunları yaparken ‘kamusal alan' diye bir şey koymamışız. Bundan sonra konulabilir, konulması da gerekli olabilir. Onu milletin temsilcileri, TBMM'de yapacak. Anayasa ve kanunlarda yeri olmayan bir kavramı, 'ben böyle düşünüyorum, böyle istiyor, anlıyorum' diye kişisel olarak kimse bunu kural haline getiremez. Ben de hukukçuyum. Bu konuyu bilimsel olarak tartışabiliriz. Ama ben diyemem ki, ‘benim anladığım kamusal alan budur, bunu herkese dayatıyorum'. Bu ihtiyaçtan doğar. İhtiyaçları TBMM değerlendirir. Toplumun ihtiyaçlarını, taleplerini kanun haline getirmek gerekirse bunu TBMM yapacaktır. Bazı şeyler ‘Efendim tüzükte var, yönetmelikte var...' Hiyerarşi bellidir. Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve yönerge. Bir tanesi üstündekine aykırı olamaz ve ona dayanaksız kılınamaz. Onun için bizim Türkiye'de demokrasinin genel geçer kuralları, elbette yasalarca belirtilmiş olan hürriyetleri özgürce kullanmaktır.”

Kamusal alanın tarifine de değinen Bülent Arınç, ‘kamu'nun toplum olduğunu dile getirdi. Arınç, ‘kamu’, herkesin eşit olarak paylaştığı birtakım haklar ve yetkiler ise anlam itibarıyla yasakçı değil, özgürlükçü bir kavram olması gerekir. Kamusal alan denilen şey, farklılıkların bir arada özgürce yansımasıdır.” dedi. İsim vermeden YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in kamusal alan tarifine atıf yapan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde yürüyoruz. Kamusal alan yok. Karşımıza bir bekçi çıktı. Kamusal alan oluştu. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir şeyi dünyada gören, tarif eden yok. O zaman ben başka bir misal getiririm: Şurası kamusal alandır. Karşısına şu çıktı, özgürlükçü alan oldu. Bu şekilde hiçbir yere gidemeyiz, kendimize güldürmekten başka... Hiçbir şekilde bu kavramların üzerinde oynamayınız. Kamusal alan, kamuya açık alandır. Kıyafeti, siyasi düşüncesi, dini inancı ne olursa olsun. Bütün bunların bir arada kendisini ifade edebildiği alanları belli kamusal alan olarak tarif etmek mümkündür.” Meclis Başkanı, basın toplantısı sırasında milletvekillerinin parti değiştirmesiyle ilgili sorularla da karşılaştı. İstifanın bireysel bir hak olduğunun altını çizen Arınç, buna sınırlama koymanın veya yasaklamanın doğru olmayacağını belirtti.

Saltanat Kayığı ile Boğaz sefası
Meclis Başkanı Bülent Arınç, dün Dolmabahçe Sarayı’nda özel bir banka tarafından yapılan Yerel Bilgisayar Ağı Altyapı Projesi’ni hizmete soktu. Bugüne kadar kapalı olan 2. Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nun açılışını da yapan Arınç, daha sonra Saltanat Kayığı ile Boğaz’ı gezdi. Kısa bir turun ardından Beylerbeyi Sarayı’na geçen Meclis Başkanı, çeşitli incelemelerde bulundu. Daha sonra Dolmabahçe Sarayı’ndaki programa katılan Bülent Arınç, 19. yüzyıl Osmanlı Devleti mutfağında kullanılan eşyaların yer aldığı “2. Değerli Eşyalar Bölümü”nü açtı. 4 kameralı alarm sistemine sahip bölümde, 2. Abdülhamid, Abdülaziz ve 3. Selim dönemlerine ait 441 parça mutfak malzemesi bulunuyor.
Zaman - Emre Soncan

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz