reklam

16 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Mimari Tasarım Yarışması'na başvurular sürüyor

TMMOB Mimarlar Odası tarafından düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Kongre Vadisi Mimari Tasarım Yarışması'na başvurular devam ediyor.

Mimarlık, şehircilik ve çevre ilişkileri konusunda Birleşmiş Milletler'in Habitat Konferansı'ndan sonra dünyanın en büyük organizasyonu olan Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2005 Kongresi, mimarlığın küresel gündeminin tartışıldığı ve mimarlık mesleğini bağlayıcı kararların alındığı önemli bir ortam yaratmayı hedefliyor.

23. UIA Genel Kurulu ve 22. UIA Dünya Mimarlık Kongresi 2-11 Temmuz 2005 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. TMMOB Mimarlar Odası, 1999 yılında Pekin Kongresinde yapılan seçim doğrultusunda, UIA adına 2005 İstanbul Kongresi'nin düzenlenmesinden sorumlu.

Her üç yılda bir toplanan UIA Kongresi ve Genel Kurulu'na katılım, yaklaşık on günlük bir süre için 10 bin kişiyi aşıyor.

UIA 2005 İstanbul programının ana bölümlerini Kongre, Genel Kurul, UIA Konseyi Toplantıları, UIA Ödülleri Töreni, Öğrenci Yarışması ve çeşitli sergiler oluşturuyor. Kongre ve bağlı etkinlikler, ana merkez olarak "Kongre Vadisi" adıyla anılan Harbiye Askeri Müzesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Hilton Convention Center ve İTÜ Taşkışla mekânlarında gerçekleştirilecek.

Bu binaları birbirine bağlayan açık alanlarda da çeşitli etkinlikler ve işlevler yer alacak. Bu alanların bütün olarak kongre süresince katılımcılar için canlı bir buluşma yeri olması bekleniyor. Konu, önemi ve anlamı nedeniyle özgün çözümler ve tasarımlar elde etmek amacıyla, Türk mimarları arasında açık ulusal yarışmaya çıkarıldı.

Yarışmanın konusu ve amacı
Yarışmanın konusu, kongre etkinliklerinin yer alacağı serbest bir etkileşim ortamını sağlayacak mekân düzenlemelerinin tasarımı olarak belirlendi.

UIA 2005 Kongresi'nin gerçekleştirileceği Kongre Vadisi kapalı ve açık mekânlarıyla bir bütün olarak algılanıyor. Açık alanlarda gerçekleştirilecek etkinliklerin mekânsal düzenlemelerinden, gelişmiş iletişim teknolojilerinin desteği ile, mimarlar arasında yaratıcı etkileşimi sağlamak, diğer yandan da mimarlığın toplumsal görünümünü güçlendirecek katılımcı bir ortama ulaşılması bekleniyor.

Ayrıca, kongre etkinliklerinin sınırlarını genişletmek, mimarların tüm kent ve kent halkı ile bütünleştiği bir ortam yaratarak, dış mekânlara ve giderek tüm kente yayılan bir etkinlik ağı kurmak da hedeflerden biri olarak değerlendiriliyor. Tasarımcılardan beklenen, İstanbul'da mimarlar ile mimarlar, mimarlar ile kentliler, mimarlık ile kent arasında kurulabilecek kavramsal ve mekânsal çerçeveyi çizmek, bileşenlerini tasarlamak ve kent bütünü ile eklemlendirmek.

Konunun yarışmaya açılma amacı, günümüzün mimarlık, mühendislik, şehircilik ve sanat anlayışına uygun, ekonomik ve çağdaş çözümlerin araştırılması ve güzel sanatların özendirilmesi olarak belirlenmiş.

Yarışma Takvimi
Yarışmanın ilanı : 17 Mayıs 2004
Kayıtların başlaması : 24 Mayıs 2004
Sorular için son gün : 28 Haziran 2004
Kayıtların kapanması : 2 Ağustos 2004
Teslim tarihi : 16 Ağustos 2004
Jüri değerlendirme : 23 Ağustos 2004

Jüri
Danışman Jüri Üyeleri
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan MUMCU
İstanbul Valiliği
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Şişli Belediye Başkanlığı
Beyoğlu Belediye Başkanlığı
Kongre Başkanı Süha Özkan
Kongre Genel Sekreteri Gürel Tüzün
Mimarlar Odası Temsilcisi Necip Mutlu
Kongre Başkanı Danışmanı Melkan Gürsel Tatabnlıoğlu
İSEVV Konsorsiyumu Başkanı Ali Güreli

Asıl Jüri Üyeleri
Mimar Emre Arolat
Mimar Aydan Balamir
Mimar Bünyemin Derman
Mimar Ersen Gürsel
Mimar Haydar Karabey
Mimar Ahmet Özgüner
Mimar Selim Velioğlu

Yedek Jüri Üyeleri
Mimar Can Çiniçi
Mimar Nevzat Sayın

Raportörler
Mimar Çiğdem Türkoğlu
Mimar Berrin Şahin

Ödüller
Birincilik ödülü: 20 milyar TL
İkincilik ödülü: 20 milyar TL
Üçüncülük ödülü: 20 milyar TL
Dördüncülük ödülü: 20 milyar TL
Beşincilik ödülü: 20 milyar TL

Kongre ve yarışma hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İBB

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz