reklam

21 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Eski Moskova’nın Kalbini Modernize Etmek

Alexei Komech, on yıldır kızıl Kremlin duvarlarına birkaç adım uzaklıkta olan Stalinist Moskova Oteli’ni, tarihi Devrim Meydanı ve çevresi ile uyumsuz ve göze çirkin gelen bir yapı olarak değerlendiriyordu.

Ama bugünlerde, işçiler ateşli bir şekilde binayı küskülerinin darbesiyle yıkarken bu, A. Komech’i hiç mutlu etmiyor ve Moskova Sanat Araştırmaları Enstitüsü yöneticisi birdenbire kendini bu nefret ettiği binayı savunurken buluyor.

65 yıllık bu gri kulenin pupa görünümlü cephesinde dairesel, diğer cephesinde ise kare pencereler kullanılmış. Bina gelişigüzel tasarımı ve Stolichnoya votkasına gönderme yapan cephesiyle kentte kötü bir üne sahip.

Söylentilere göre, mimar, Joseph Stalin’e iki tasarım sunmuş ama diktator neye baktığını anlamadan ikisini de imzalamış. Ve mimar, kolayca insan öldürebilen müşterisine bunu söylemekten korkarak binayı sunduğu iki önerinin tasarımının karışımı olarak inşa etmeye karar vermiş.

“O, kimsenin hatırlamak istemediği Stalin döneminin anıtıydı ama komünist dönem bitince tarihi önem kazanmaya başladı ve o dönemin sembolü oldu.” diyor Komech.

Moskova Oteli’nin yıkımını Alexei Komech ve diğer mimari uzmanlar, Moskova’nın tarihi kalbine bir saldırı olarak nitelendiriyorlar.

Tarihçiler tarafından seçilmiş Sovyet ve Çarlık mimarisinin önemli yaklaşık 400 örneği son on yılda yıkıldı ve daha bir çoğu Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzhkov’un Rusya’nın başkentine modern bir görünüm yaratma çabasının tehditi altında.

Yaya yolu olarak kullanılan Arbat Caddesi de bir başka tarihi ve tehlikede olan alan. Şiirlerde Moskova’nın kalbi olarak geçen bu sokakta da birkaç yapı şu anda yıkılıyor; orjinallerini taklit eden ama genellikle iki kat daha büyük olan, neonlarla kaplanmış, küçük kent hissini yok eden “replikas”ları ile yer değiştiriliyor.

“Sanki Moskova’ya ikinci bir kent inşa ediliyor ve sonunda yenisi, eskisinden büyük olacak.” diyor A. Komech. “Eski Moskova birgün artık kalmayacak.”

Moskova Mimarlık Koruma Derneği’nin kurucusu Kevin O’Flynn, “Kentin karakteri benim burada bulunduğum sekiz senede çok zorlayıcı bir şekilde değişti.” diyor. “Moskova’da inşaat yapılmamış ve planlanmamış çok az alan var ve bir yapının 100 ya da 200 senelik olması da önemli değilmiş gibi gözüküyor.”

Kentin bu süratli yeniden modellenmesinin kaynağının büyük bölümünü karlar oluşturuyor. Son 5 yılda Moskova’da gayrimenkul alış-satışları birdenbire artmış durumda. Öyle ki kent merkezlerinde kiralar dünyanın en yüksekleri arasında. Bu prestijli merkezlerde emlak fiyatları da metrekaresi 2.000US$’dan 10.000US$’a çıkmış durumda.

Tarihi yapılar kanunlarla korunuyor olsa da Belediye, Y. Luzhkov’un yönetimde bulunmasıyla yıkım kararını alıyor. Yıkım gerçekleşmiş alanlara inşaat yapılması için imzalanan anlaşmalar da çoğunlukla Belediye ile ilişkili firmalarla –özellikle de Y. Luzhkov’un eşi Yelena Baturina’nın şirketiyle yapılıyor.

“Moskova’nın kaba ve büyük şeylere ihtiyacı yok. Onların kentin kaba görünmesine sebep olmalarına izin vermeyeceğim.” diyor Y. Luzhkov.

Bir grup ünlü Moskova mimarı, Şehir Belediyesi’ni suçlayarak Vladimir Putin’e kaçak yapılaşmayı durdurmak için müdahale etmesini rica eden bir mektup göndermişler. Mektupta “Moskova’daki yapılaşma politikası; sosyal, kültürel, resmi olmayan bir suçtur ve gelecekteki Rus vatandaşlarını tarihi anıtlardan mahrum bırakacaktır.” deniyor.

Kentin yeniden modellenmesi ile ilgili oluşan şüpheler, Kremlin’in karşısında olan Manezh Sergi Salonu’nun bir mart akşamında aniden alevler içinde patlamasıyla kesin fikirlere dönüştü. 19. yy’ın neoklasik nirengi noktası yapısı, korunmaya alınanlar listesindeydi ama aynı zamanda Belediye burayı yeraltı otoparkına dönüştürmeyi planlamaktaydı.

Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Rus Sanatçılar Birliği Komisyonu Başkanı Alexei Klimenko, bu olayın hiç şüphesiz bir kundaklama olduğunu ve yangını başlatmak için kullanılmış, içinde benzin olan bir kutuyu kendisinin gördüğünü söylüyor.

A. Klimenko, sergi salonu binasının restore edilebilecek durumda olmasına rağmen otopark olarak kullanılacağını düşünüyor.
Globe and Mail - Mark MacKinnon
Çeviren: Gamze İşcan- Arkitera

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Profesyonel Yaşam Forumunda Yapı sektörünün profesyonelleri, mimarlar, mühendisler, tasarımcılar meslekleriyle ilgili genel konuları tartışabilirler.

Foruma gözat

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz