reklam

22 Temmuz 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Talay ve sit davası

Türkiye bu yıl turizmde parlak bir sezon geçiriyor. Ege ve Akdeniz'in cennet koyları, yabancı akınına uğradı. Gökova'nın, Hisarönü'nün, Göcek'in turkuvaz rengi denizleri, yatçıların, yelkencilerin gözdesi. Muğla kıyıları, Yunan adalarının önüne geçti. Çünkü bu mekanlar aynı zamanda ormanlık alanlar. Yeşil ve mavinin kucaklaştığı iç denizler.

Geçenlerde Bodrum'u havadan gösteren bir fotoğraf, 'betonlaşma'nın bu kıyılar için en büyük tehdit olduğunu kanıtlıyordu.

Türkiye, 1980'lerde Güney Antalya turizm gelişim projesiyle Kemer ve Belek'te tatil köyleri ve oteller zinciriyle 'yatak' açığını büyük ölçüde kapattı. O zaman yapılan yatırımların sonuçları şimdi alınıyor. Ancak kimi hatalara ve 'altın yumurtlayan tavuğu' kesme hesabıyla, turizmi ucuzlatma çabalarına engel olunamadığı da bir gerçek.

Oysa turizmde 'kalite'ye ve 'yüksek kazançlı' seçeneklere de yönelmek gerekiyor. Yatçılık bunların başında geliyor. Ancak kıyıları değerlendirirken, betonlaşmayı ve kirlenmeyi önlemek şart.

Muğla'da Sedir Adası'nda (Kleopatra) yaşananlar bu açıdan çarpıcı bir örnek. Eski Vali Lütfi Yiğenoğlu, merkeze alınma pahasına 2001 yazında Kültür Bakanlığı'nın kaçak kafeterya inşaatını durdurmuştu. Danıştay 5. Daire, valiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu gelişmeyi, 'Vali hukuk savaşını kazandı' diye yorumlamıştık.

Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'dan bir düzeltme notu aldık. Yazıdan bir gün sonra 7 Temmuz 2004 tarihinde Danıştay Dava Daireleri Kurulu, bu kez vali aleyhine 'göreve iade edilemeyeceği' kararını vermiş. Bu karar henüz Yiğenoğlu'na ulaşmamış.

Kültür eski Bakanı İstemihan Talay, Sedir Adası'ndaki kafeteryanın Koruma Kurulu'na verilen projeyle ahşap olarak çevreyi bozmayacak şekilde yaptırıldığını savunuyor. Kleopatra Adası birinci derece arkeolojik sit alanı olduğu için bu yasağın devlet eliyle delinmemesi gerekirdi.

Muğla eski valisi, köylülerin şikayetine uyup kaçak inşaatı durdurduğu için görevinden oldu.

Bu davadan bağımsız ve çok daha büyük bir ihlal Marmaris Orhaniye'de Martı Marina'da yaşanıyor. Eski bir kilisenin de bulunduğu marinada ÇED raporları hiçe sayılarak doldurulması sonucu neredeyse bir liman ve üç katlı otel inşa edildi. Beton iskelelerden birinin boyu 350 metreye ulaşmış ve koyun girişini neredeyse kapatmış durumda.

Ne yazık ki bu betonlaşmaya Muğla Valiliği'nce seyirci kalınıyor.

Yekta Kara Olayı : Kültür eski bakanı İstemihan Talay, NATO liderlerine Topkapı'da sunulan 'lirik tarih gösterisi'ni sahneye koyan Yekta Kara'yı görevden alma gerekçesinin 'devletin imkanlarını özel projelerde kullanma' olduğunu bildirdi ve dönemin sanat yönetmeni Kara'nın eşiyle birlikte her gösteriyi 350 milyar liraya pazarladığını savundu.
Milliyat - Derya Sazak

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

3DS MAX-VIZ, Lightwave, FormZ ve diğer modelleme ve animasyon programları ile ilgili sorular, sorunlar ve çalışmalarınız Rendering forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz