reklam

23 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yeniden inşa edilen Mostar bugün açılıyor

Restorasyonu tamamlanarak bugün törenle açılacak olan Mostar Köprüsü için en büyük katılım Türkiye'den olacak. Milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri üyelerinden oluşan yaklaşık bin kişi Bosna Hersek'e gidiyor.

Açılışa katılacağı ifade edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise meydana gelen hızlı tren kazası nedeniyle programını iptal ederek Sakarya’ya gitti. Tören için dün AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker'le birlikte Saraybosna'ya giden Türkiye Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, Atatürk Hava Limanı'nda yaptığı açıklamada, açılışa 20'den fazla milletvekili, İstanbul ve Konya Büyükşehir Belediye başkanları, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum örgütü üyelerinin katılacağını söyledi.

Milletvekili Kansu, Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Bosnalı Mimar Hayrettin'in yaptığı köprünün yeniden inşasının, Bosna halkıyla var olan derin ve ayrılmaz tarihî bağları daha da pekiştirdiğine dikkat çekti. Kansu, “Dünyadaki son olaylar, Irak'ta, Ortadoğu'da savaşın yaşandığı bir dönemde Mostar Köprüsü'nün temsil ettiği değerler son derece önemli. Mostar'ın yeniden doğuşu insanlık için büyük bir kazançtır. Cismen küçük; ama manen büyük bir yapıdır.” dedi. Bosna Savaşı sırasında Hırvat topçu ateşiyle 9 Kasım 1993'te yıkılan Mostar Köprüsü'nün yeniden inşası 20 milyon dolara mal oldu. Türkiye maliyetin tamamını karşılamak istemesine rağmen Bosna Hersek hükümeti geniş katılımı sağlamak için bunu kabul etmemişti. Türkiye, Kültür Bakanlığı aracılığıyla 1 milyon dolarlık destekte bulundu. Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şube Müdürlüğü de projenin teknik danışmanlığını üstlendi. Birçok Türk şirketi ve işçisi de tarihi köprünün yapımında görev aldı. Sabahın erken saatlerinde başlayacak olan törenlere BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da katılması bekleniyor. 45 ülke törene üst düzeyde katılacağını bildirdi. Törende, birçok sanatsal etkinlik ve konserin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü'nün gösterisi de yer alacak. Mustafa Gün, İstanbul
Zaman

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz