reklam

24 Temmuz 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mostar geri döndü

1993'te Hırvat topçularının bombalarıyla yıkılan Mimar Sinan'ın eseri tarihi köprü dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Bosna Savaşı sırasında, 1993'te Hırvat topçuları tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı. Köprü, dün düzenlenen görkemli törenle, yeniden açıldı.

Onarım projesine Türkiye'nin de büyük katkıda bulunduğu tarihi köprünün açılış törenine Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan-Karadağ devlet başkanları ile Fransa, İtalya ve Hollanda dışişleri bakanlarının da dahil olduğu çok sayıda Avrupalı lider katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pamukova'da meydana gelen 'hızlandırılmış tren' faciasından sonra, açılış törenine katılma planını iptal etti. Türkiye'yi temsilen 5 bakan ile bürokrat ve gazetecilerden oluşan heyet özel uçakla Bosna Hersek'e gitti.

Türk heyetinde, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile bazı bürokratlar yer aldı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanıyla Neretva Nehri üzerine inşa edilen Mostar Köprüsü, 9 Kasım 1993'te Hırvat topçusunun ağır bombardımanında yıkıldı. 427 yıllık tarih, Neretva Nehri'nin sularına gömülürken, nehrin iki yakasındaki Boşnaklar ve Hırvatlar arasındaki uçurum da derinleşti.

Aslının aynısı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Osmanlı Mimarisi'nin eşsiz örneklerinden Mostar Köprüsü'nün yeniden inşası için 1997'de girişim başlattı. UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen köprü, Türkiye, Hırvatistan, Fransa, İtalya, Hollanda, Avrupa Konseyi ve Dünya Bankası'nın katkılarıyla aslına sadık kalınarak yeniden inşa edildi. Mostar Köprüsü'nün onarım projesi için 20 milyon dolar harcandı. Projede Türk inşaat şirketleri de önemli ölçüde görev aldı.

Camimiz de tamam
Öte yandan Bosna Hersek'te yaşanan iç savaş sırasında hasar gören ve birçok ülkenin katkılarıyla onarılan Karagöz Bey Camii de açıldı. Törende konuşan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Süleyman Tihiç, Karagöz Bey Cami ve Mostar Köprüsü'nün Mostar'ın iki tarihi sembolü olduğunu ifade ederek, "Birlikte Mimar Sinan tarafından yapıldılar, yıkıldılar ve bugün birlikte yeniden açılıyorlar" dedi.
Yeni Asır

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz