reklam

26 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Berlin'de Mimari Kamp Bitti


Fotoğraf:  Ayşen Çıravoğlu

25 -27 Haziran 2004 tarihleri arasında An Architektur (Oliver Clemens, Jesco Fezer, Kim Förster, Anke Hageman, Sabie Horlitz, Andreas Müller) tarafından "Camp for Oppositional Architecture" etkinliği tartışma atölyeleri ve davetli konuşmacılar ile birlikte Berlin'de gerçekleştirildi. Birçok mimar, kent planlama, sosyal bilimcilerin davet edildiği kamp 2,5 gün boyunca Berlin'in kuzeyinde az gelişmiş ve göçmenlerin yoğunlukta oturduğu Wedding semtinde bulunan boş bir fabrikada yapıldı. Oturma, yatakhane grupları, plastik şişe kasaları kullanılarak Sanat ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden bir grup (Marinus van Eldik, Christoph Gawlick, Ines Bergoldt, David Moritz, Simon Junge) tarafından tasarlandı.

Atölyeler ve sunumlar, eleştirel bir mimarlığın, şu an ki küresel kapitalizm ile nasıl mücadele edebileceği, bir mimarın ya da mimarlığın sosyal sorumluğunun sosyal gerçeklikler, eleştirel tasarım formları ve inşa planlamasına dair olası müdahaleler ile ilişkisinin temel olarak nasıl tartışılabileceği üzerinde yoğunlaştı. Dünyanın birçok ülkesinden davet edilen alternatif pratik ve eleştirel teori çerçevesinde proje sürdüren mimarlık, tasarım ve planlama grupları toplumsal ve ekonomik sistem içinde direnme, karşı çıkma ve müdahele olasılıklarını tartıştı. Network (iletişim ağı), işbirliği, yeni ilişki biçimleri, değer zinciri, müdahale, stratejiler, eğitim, üretim+emek, tasarım yaklaşımları gibi atölyelere kararlaştırıp bölünen gruplar kendi aralarında tartışma ve çalışmalar gerçekleştirdi. Atölyelerdeki çalışmalar ve grup tartışmaları temel olarak; direnme, karşı ve eleştirel bir mimarlık anlayışı geliştirmenin ilk önce cevaplanması gereken sorusunun: neye karşı direnme ve karşı/alternatif pratikler geliştirilmeli? Bu soru çerçevesinde düşünsel anlamda ortak bir zemin oluşturuldu.

Davetli konuşmacı mimar Peter Marcuse'un belirttiği gibi, bu sorunun cevabı küresel kapitalizm, savaş, ırkçılık, cinsiyet ayrımcılığı ve ikinci-üçüncü dünya ülkelerinin, kentlerin sömürüsüne karşı ortak/kollektif pratikler. Davetli konuşmacılar arasında bulunan Amerikalı Bryan Bell, herhangi sıradan bir insanın kendi fiziksel çevresi hakkında verilen kararlarda yer alması gerektiğini belirtti. Diğer bir konuşmacı, sanat tarihçisi Simone Hain, Hannes Meyer üzerine bir konferans verdi. Kamp'ın en etkileyici konuşmasını yapan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Peter Marcuse planmanın olasılıkları ve başarısızlıkları üzerine konuştu. Berlage Enstitüsünden Roemer van Toorn ise eleştirel bir mimarlık yaklaşımının dışarıdan bir tavır ile işlemesinin imkansız olduğu bu nedenle İmparatorluğun (Hardt&Negri) içinden işleyecek karşı - direnme pratikleri geliştirilmesi gerektiğini savundu.

An Architekture, yapılan çalışmalar ve tartışmaları düzenli olarak iki senedir hazırladıkları yayınlarında bir kamp sayısı olarak önümüzdeki aylarda sunacaklar.
Lab-Place Istanbul

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz