reklam

27 Temmuz 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dolmabahçe'ye Büyük Gözaltı

Bakımsızlığı ve sahteleriyle değiştirildiği iddia edilen 72 bin tarihi eseriyle gündemden düşmeyen Dolmabahçe Sarayı, gözaltına alındı TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, tüm parçaların sayılacağını belirterek "Yüzyılın envanteri çıkarılacak" dedi. Saraydaki eserler uzmanlar tarafından tek tek fotoğraflanarak envantere kaydedilecek. Sayım bir ay sonra başlayacak.

Bugüne kadar yıpranmış tarihi eserler ve eksik tutulmuş envanteri ile sık sık eleştiri konusu olan Dolmabahçe Sarayı, yüz yılın envanteri ile taranacak. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na atanan Cemal Öztaş tarafından hazırlanan envanter projesiyle sarayın hiç bilinmeyen tarihi parçaları da kayda geçerken eksik antika parçalar ve kaybolmuş tarihi eserler bu şekilde ortaya çıkmış olacak.

Herkes Araştırabilir
Başkan Cemal Öztaş, kuşkuları ortadan kaldıracak her türlü araştırmaya açık olduklarını belirterek, "Eserlere zarar vermemek kaydıyla kapımız her araştırmaya açık. Yardımcı da oluruz. Milli Saraylar olarak 50 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz hafta sayım ve koruma yönetmeliği çıkardık. Sayım için Milli Saraylar'ın dışından uzmanlar çağırdık. Bir ay sonra sayım başlayacak. Bizim bünyemizde bir bilim kurulumuz var, araştıracağız" diye konuştu. Cemal Öztaş, Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan ve yüzyıllık olan çini sobalar için Avrupa'dan uzmanların geleceğini de belirtti: "Bu sayım sırasında sarayda bulunan ve zamanında yabancı ustalar tarafından yapılan çini sobalar için ustaların torunlarını bulduk ve yazışma yaptık. İstanbul'a gelip tamirlerini yapacaklar ve kırık parçalardan yeni sobalar ortaya çıkaracaklar. Ayrıca tüm uzmanlarımız eserlerin başında notebook bilgisayarlarla çalışacak ve fotoğraflı envanter kaydı tutacak." Bu arada Portakal Sanatevi'nin sahibi Rafi Portakal da yapılacak genel ve büyük bir sayımın iyi olacağını söyledi. "Şuyu vukundan iyidir diye bir söz vardır" diyen Portakal, "Benim kanaatim şu eser değiştirilmiş, dediğiniz zaman onun üzerine gitmeli ve bir belge ortaya konmalıdır. Belki saraylarda envanterde olan ve şimdi yerinde olmayan bir eser vardır. Sayım her şeyi ortaya çıkarır" diye konuştu.
Sabah - Hasan Erşan

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz