reklam

27 Temmuz 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

10 bin mimar için vadi tasarlanıyor

Kongre Vadisi, Habitat’a da, NATO Zirvesi’ne de ev sahipliği yaptı. Şimdi sırada 2005 yılında yapılacak olan Dünya Mimarlık Kongresi var. 10 bin mimarın katılacağı kongre öncesi, vadi için bir tasarım yarışması açıldı.

Böylece dünya mimarları, yarışma birincisi Türk meslektaşlarının tasarladığı vadide ağırlanmış olacak.

Kentlere en eleştirel gözle bakacak olanlar kimlerdir? Mimarlar!
Peki bu mimarların üç yılda bir düzenledikleri Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapmak, dünya üzerinde bulunan 1 milyon 200 bin mimarın bağlı bulunduğu Mimarlar Birliği(UIA)’nin başkanlık seçimini bir kentte düzenlemek gerekse, bu o kent için ne anlam ifade eder?

22’nci UIA 2005’e ‘Başkan’ sıfatıyla ev sahipliği yapacak olan mimar Süha Özkan, ‘İmparatorluklara başkentlik yapmış ve günümüzün 12 milyon nüfuslu metropolü İstanbul, tarihsel kentlerin göçe dayalı büyümeleri karşısında mimarlığın sorumluluklarını tartışmak için eşsiz bir ortam sağlayacaktır’ diyerek anlatıyor:

En yüksek katılım
‘Uluslararası Mimarlar Birliği, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından savaşın tahrip ettiği kentlerin yeniden inşası için, mimarların uluslararası dayanışmasıyla kuruldu. Birlik, 1948 yılından beri üç yılda bir Dünya Kongreleri düzenliyor.

Bu kongreler, mimarlar arasındaki en iyi iletişim köprüsü olarak tanımlanıyor. UIA başkanı da bu kongrede seçilecek. ’

Süha Özkan, 1999 yılında Türkiye olarak ev sahipliği yapma hakkını kazandıklarını söylüyor. Kongre organizasyonu çok büyük olduğu için hazırlanma süreci olarak ülkelere altı yıl veriliyormuş. Genel Kurul ve Kongre, 2- 11 Temmuz 2005 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak.

Beklenen katılımcı sayısı ise 10 bin! Habitat’dan sonraki en yüksek katılımlı kongrede, kongre vadisi ilk kez halka kapatılmayacak. Kapalı oturumlar dışında İstanbullu da vadide bulunabilecek, o atmosferi yaşayacak.

Unutulmaz olacak
Evsahibi TMMOB Mimarlar Odası, binlerce mimara unutulmaz bir ev sahipliği yaşatmak istiyor. ‘Önemli olan İstanbul’u da dünyaya satmak’ diye düşünüyorlar. İstanbul kongresinin teması ise ‘Pazaryeri’ olarak belirlenmiş. Yani dünya mimarları düşüncelerini bu kongre için tasarlanmış pazaryeri kurgusu içinde paylaşacaklar.

Süha Özkan kongre ile hem mimarlar, hem de İstanbullu için bir ilki gerçekleştirecekleri müjdesini de veriyor:

Kongre vadisinin hafızalara kazınması ve mimarlara yakışır olması için ‘Kongre Vadisi’nin Özgün Tasarım Yarışması’ açılmış.

Yarışma, UIA 2005 Kongresi’nin gerçekleştirileceği Kongre Vadisi açık alanındaki (Harbiye Askeri Müzesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Hilton Convention Center, İTÜ Taşkışla) etkinliklerin yer alacağı mekan düzenlemelerinin tasarımını içeriyor.

Yarışmaya başvurular 17 Mayıs’ta başladı. Tasarımlar için son teslim tarihi ise 16 Ağustos 2004.

Think İstanbul yarışması
Dünya Mimarlık Kongresi’ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ilgi ve desteği büyük. Vadi düzenlemesinin ileride de kullanılabileceğine inanıyor, bu yüzden tasarım yarışmasını kazanacak eserin uygulama bütçesini destekleyecek. Tabii vadi tasarımının maliyetini, seçilecek eser belirleyecek. Ama Kültür Bakanlığı’nın da desteği TMMOB Mimarlar Odası’nın arkasında.

Kadir Topbaş’ın kongre ile ilgili projeleri de var.
‘Think İstanbul’ adını verdiği, dünya mimarlarına açık olacak proje yarışması bunlardan biri. Bu proje ile katılımcılardan İstanbul için bir düş kurmaları istenecek. Ve birinci de kongre sırasında, uluslararası ortamda, yüksek seviyeli bir jüri tarafından seçilecek. Özkan bu projeye çok sıcak baktıklarını, geliştireceklerini söylüyor.
Hürriyet - Şenay Ordu

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz