reklam

30 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi eserler için seferberlik sözü

Vakıflar iddialı: '81 ile 81 onarım' projesi başlıyor. Girişimcilere teşvik var. Vakıfbank 50 trilyon ayırdı. 200 kişi eser kaydedecek.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, sorumlulukları altındaki tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gönüllü kişi ve kuruluşları seferber ettiklerini söyledi.

Sayıştay'ın Vakıflar'ın sorumluluğundaki tarihi eserlerin korunması konusunda hazırladığı performans denetimi raporu, genel müdürlüğü harekete geçirdi. Sayıştay raporunu geçmişte yapılan hataları düzeltmek için rehber olarak gördüklerini vurgulayan Yusuf Beyazıt, 18 bin tarihi eserin restorasyonu için üç büyük proje başlattıklarını belirtti.

'81 ile 81 onarım' projesiyle her kentte en az bir tarihi eseri restore edeceklerini belirten Beyazıt, Restore et-işlet-devret modelindeki 10 yıllık işletme süresini 29 yıla çıkarıp cazip hale getirdiklerini vurguladı. Eserleri restore edecek girişimcilere, harcamalarını vergiden düşürme olanağı getirildiğini anımsatan Beyazıt, "Restore edilmemiş vakıf abidesi kalmayacak" dedi.

Vakıfbank'tan 50 trilyon
İlk adımın Vakıflar Bankası'ndan geldiğini belirten Beyazıt, bankanın 50 trilyon lira kaynak aktararak İstanbul'da Nuruosmaniye, Valide Sultan, Fatih ve Süleymaniye camilerinin restorasyonunu üstlendiğini ifade etti. Beyazıt, Turk Guard isimli şirketin de Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki tarihi eserlerden 100'üne alarm sistemi kurmak üzere kendilerine başvurduğunu kaydetti.

Beyazıt, çok sayıda kişi, kurum ve belediyenin destek vermek için başvurduğunu söylerken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Sayıştay raporu sonrası yürüttüğü çalışmalardan diğerleri şöyle:

Gayrimenkul envanter ihalesi sonuçlandırıldı. Tapu sicil müdürlüklerindeki tüm taşınmazlar tespit edilecek, dijital fotoğrafları çekilerek, bilgisayar ortamına aktarılacak. Vakıf mülklerine ilişkin her türlü bilgi ve belge kayıtlara girmeye başladı. Rapor hazırlanırken üç kişi ile yürütülen envanter çalışmaları için ilk etapta 36 teknik personel görevlendirildi. İleride bu sayı 200'e çıkarılacak. Envanter çalışmasının tamamlanmasından sonra sıra restorasyona gelecek.

İstanbul'daki Osmanlı Arşivi ve Şeriye Sicilleri ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Kütüphane ve Vakıflar Bölge Müdürlüklerinde yer alan vakfiyelerin okutulması, tercüme ve transkripsiyonu için ihale gerçekleştirildi. Oluşturulacak arşiv, internette de yayımlanacak.

Vakıf abide eserlerinin tamamının, fotoğraf ve video film olarak görüntülenerek arşivlenmesi için açılan ihale tamamlandı.

Bina çevresinde kurulan iskeleler nedeniyle hırsızlığa davetiye çıkaran uzun süreli restorasyonlar hızlandırılıyor. Son 10 yıldır süren 106 eserin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Restorasyonu üstlenenler, eserleri depreme, yangına, doğal afetlere karşı sigortalayacak; hırsızlık olaylarına karşı da içlerine alarm sistemleri kuracaklar.
Radikal - Ahmet Kıvanç

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz