reklam

30 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'da yüzmeli mi?


Fotoğraf: Gökhan Karakaş

İSKİ ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, denize girilebilecek yerlerde anlaşamadı. İSKİ'nin iki kurum adına yaptığı açıklama da yalanlandı.

İSKİ'nin 'İl Sağlık Müdürlüğü'yle ortak ölçüm sonuçlarımız' diyerek duyurduğu 'İstanbul'da 80 noktadan denize girilebilir' açıklamasına İl Sağlık Müdürlüğü'nden itiraz geldi: "İSKİ'nin açıklaması ortak değil, rakamlar sadece kendi ölçümleri. Söylendiği gibi İstanbul'un her yerinden denize girilemez."

Bir süre önce İSKİ, denize girilebilecek yer sayısını 78, İl Sağlık Müdürlüğü 15 olarak duyurmuş, kentin sahillerinde yüzmeyi hayal eden İstanbullular ise hangisine inanacağını şaşırmıştı. İki kurum, farklı açıklamaların önüne geçmek için ortak ölçüm yapma kararı aldı. İstanbul'un yedi noktasından aynı anda ölçüm yapılması ve sonuçların ortak duyurulması kararlaştırıldı. Ancak İSKİ, kendi raporlarına göre iki kurum adına da açıklama yaparak denize girilebilecek noktaları ilan etti.

'Ortak' açıklama
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, pazartesi günü yazılı açıklamayla, İstanbul sahillerinde denize girilebilecek nokta sayısının 80'e ulaştığını duyurdu. Çodur, ölçümlerin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'yle birlikte yapıldığını ve bu sonuçlarla tartışma yaratan önceki açıklamalarının da teyit edildiğini savundu. Daha önce yüzülebilir noktalar olarak açıkladığı sahil kesimlerinin temizliğini koruduğunu ve yeni noktalar eklendiğini belirten Çodur, İl Sağlık Müdürlüğü'yle ortak çalışarak çelişkiyi de giderdiklerini kaydetti. Açıklamada, "20-21 Temuz 2004 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz su kalitesi analiz sonuçlarına göre, 132 istasyonun 80'inde deniz suyu kalitesi koliform ve fekal streptokok seviyeleri açısından yüzülebilirlik kriterlerdedir" denildi.

İSKİ'nin haberleri olmadan kendi adlarına da açıklama yapmasına tekpi gösteren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Kaplan ise halk sağlığı konusunda açıklama yetkisinin kendilerinde olduğunu, İSKİ'ye bu konuda gerekli uyarıda bulunacaklarını söyledi. Kirli bölgelerden denize girenlerde, dışkıyla bulaşan bakterilerin neden olduğu hastalıklar görülebileceğini, bunların da ishal, kusma ve ateş gibi belirtileri olduğu anlatan Kaplan, şunları söyledi: "İSKİ'nin açıkladığı raporlar, söylendiği gibi ortak rapor değil. Onlar kendi örneklerini, biz de kendi örneklerimizi aldık, onlar da biz de kendi laboratuvarlarımızda inceleyip sonra birlikte açıklama yapacaktık. Fakat İSKİ kendi sonuçlarına dayanarak bizim adımıza da ortak açıklama yapmış.

İSKİ'nin yaptığı büyük bir hata, bizim adımıza nasıl böyle bir açıklama yapabilir. Biz, duyurduğumuz gibi 38 plajdan denize girilebileceğini söylüyoruz. Ortak alınan ölçüm sonuçlarında da, İSKİ'nin söylediği gibi her yer temiz çıkmadı. Beraber ölçüm yaptığımız yedi noktadan dördünde, bizce denize girilemez. Söylendiği gibi, Haliç'i, Sarayburnu'nu denize girilebilir olarak bulmuyoruz. Biz bu açıklanan yerleri temiz bulmadığımız gibi, yüzülebilir plaj ve alt yapısızlık nedeniyle de uygun bulmuyoruz."

Nerede yüzülebilir?
İSKİ, İstanbul'un iki yakasında 80 noktadan, İl Sağlık Müdürlüğü ise 38 plaj ve 15 noktadan denize girilebileceğini duyuruyor. İSKİ'ye göre Avrupa yakasında Avcılar, Boğaz'da da kolektörlerin devreye girmediği Rumelihisarı ve çevresi hariç neredeyse tüm sahil temiz. İl Sağlık Müdürlüğü'ne göre ise şehrin kuzeyindeki Kilyos ve Poyraz ile Maltepe'de İdealtepe, Küçükyalı ve Dragos sahil, Kadıköy sahil, Şile'de Uzunkum, Ağlayan Kaya, Kızlar Hamamı, Ayazma Plajı ve Yakamoz, Beşiktaş'ta Dolmabahçe Sarayı önü, Silivri'de Dalgakıran, Büyükçekmece Halk Plajı, Albatros, Mimarsinan ve Güzelce halk plajlarından denize girilebilir.

İSKİ'nin 'Mavi Bayrak Kriterleri'ne göre duyurduğu 80 nokta, yalnız 'kolibasili' kriterine uyuyor. Kriterlerden berraklık, yağ ve diğer atık ölçümleriyle, plaj ve altyapı unsurlarına da bakıldığında sadece Büyükçekmece Plajı ve Sarıyer Askeri Plajı 'yüzülebilir' nitelikte.

Fark ölçüm yönteminde
Uzmanlara göre iki kurum arasındaki çelişki, farklı ölçüm tekniği kullanmalarından kaynaklanıyor.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okuş, İSKİ'nin AB'nin koyduğu Mavi Bayrak kriterlerine, İl Sağlık Müdürlüğü'nün ise 'Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine' göre ölçüm yaptığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Mavi Bayrak kriterlerinde, fekalkoliform zorunlu değeri 100 mililitrede 2 bin. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ndeyse, bu oran 100 mililitrede 200. Bu oranın üzerine çıkıldığında, halk sağlığı açısından denize girilmesi yasaklanıyor. 80 noktada yüzülebilir açıklaması, İSKİ'nin kendi görüşü. Denizbilimleri olarak biz, yüzülebilmesi için sadece su temizliği değil, altyapı ve fiziksel uygunluk şartı da arıyoruz. Biz, plajı bulunmayan Sarayburnu'ndan denize girilebilir diyemeyiz."
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz