reklam

10 Ağustos 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Çiçek bahçeleri çatılara taşındı

Çatı ve teraslar ürünleriyle bilinen Onduline, Ondugreen adındaki yeni tasarımlarıyla çiçek bahçelerini çatılara taşıyor.

Hızlı ve bilinçsiz gelişen kentleşme sonucu azalan yeşil alanların, buna bağlı gelişen hava kirliliğinin insanlar üzerinde yarattığı fiziksel ve psikolojik etkileri azaltmak hedefiyle yola çıkan Onduline, yitirilmiş bitki alanlarının kendilerini yok eden yapıların üzerinde yeniden elde edilmesi, yani çatıların yeşillendirilmesi için geliştirdiği Ondugreen ile renkli ve çiçekli çatılar hazırlıyor.

Yeşillendirme ile hafif çatı bahçeleri elde edilmesine imkan veren Ondugreen de kullanılan özel malzeme ve yöntemler sayesinde, çatıya verilen yük, 100 kg/m²'nin altında kalıyor ve çatıda ekstra bir yüke neden olmuyor.

Yılda en fazla bir veya iki kez bakım gerektiren Ondugreen, tercih edilen çalışma biçimine göre ister çiçeklerle donatılabilen ister meyve/sebze yetiştirilebilen çatı ve teras bahçeleri yaratıyor.

Onduline, çatı bahçeleri konusunda uzman olan kuruluş ZinCo Ingenieurwerkstatt + Gruendachsysteme'in ürün ve uygulama sistemleriyle birlikte, düz veya eğimli çatıların yeşillendirilmesi için çözümler öneriyor.

 

Yeşillendirilen bir çatı ana hatlarıyla şu katmanlardan oluşuyor:

1. Bitkiler
Bir sistem dahilinde uygulandığı taktirde, yıllarca bozulmadan yaşayabilen ve bölgenin iklimsel özellikleriyle uyum içinde yapıya özel karakterler veren bitki türleri çatı yeşillendirilmesinde kullanılıyor.

2. Bitki taşıyıcı tabaka
Zincolit ve Zinco-sistem toprakları gibi özel malzemelerle oluşturulan alt yapılar, seçilen bitkinin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar, bitkilerin uzun yıllar kendilerini yenileyerek canlı ve güzel kalmasını sağlar.

3. Filtre ve drenaj tabakası
Üst katmanlardan gelen ve bir filtre tabakası tarafından süzülen yağmur sularını depoluyor, fazasını drene ederek atıyor.

4. Mekanik etkilere karşı koruyucu tabaka
Çürümeye dayanıklı özel keçeler, kök tutucu katmanları ve su yalıtım tabakalarını mekanik etkilere karşı koruyor.

5. Kök tutucu tabaka
Bitki köklerinin su yalıtım katmanlarına zarar vermesinin önlenmek için özel kök tutucu tabakalar ya da kendini köklere karşı koruyan su yalıtımları kullanılıyor.

6. Su yalıtımı ve çatı konstrüksiyonu
Çatı yeşillendirmesi, iyi bir su yalıtımına ve yeterli taşıyıcılığı olan sağlam bir çatı konstrüksiyonuna ihtiyaç duyuyor.
Arkitera

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz