reklam

10 Ağustos 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

'Hafif bina yaşam kurtarır'

ODC İnşaat AŞ, ABD'nin depreme dayanıklı bina teknolojisinde oluşturduğu 50 yılı aşkın deneyimini Türkiye'ye getirerek toplu konut yapmayı hedefliyor.

ODC Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, Türkiye'de çelik karkaslı binalar yapmaya karar verdiklerini belirterek ''Ömerli Park Villaları bunun ilk adımı oldu. Daha küçük evler olarak ama yine estetiğe özen göstererek toplu konut yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

Büyük Marmara depreminin ardından çocuklara elbise ve mali yardım yapmakla başlayan ''depreme karşı mücadele'' sini ''10 kat daha dayanıklı konutlar'' yaparak sürdüren ODC İnşaat AŞ, toplu konutlar yapmayı hedefliyor. ODC Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Türkkan, Türkiye'de binaların durumu kötü olduğu için depreme dayanıklı konutlar yapmaya karar verdiklerini belirterek ''Çelik karkaslı binalar yapmaya karar verdik. Ömerli Park Villaları bunun ilk adımı oldu. Daha küçük evler olarak ama yine estetiğe özen göstererek toplu konut yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

Türkiye'de felaketler karşısında önce büyük bir panik yaşandığını, ardından da her şeyin bir anda unutulduğunu anlatan Türkkan, ''Deprem yokmuş, olmayacakmış gibi davranılıyor. Oysa artık Türkiye'de 4 kata kadar olan binaların daha hafif malzemeden yapılmaya bir an önce başlanması gerekiyor'' diye konuştu. Deprem tehlikesine yakın olan yerlerde depreme dayanıklı binalar yaparak projeyi yaymak istediklerini anlatan Türkkan, son günlerde ''deprem fırtınasıyla'' gündeme gelen Gökova Körfezi'nde de proje hazırlayabileceklerini ifade etti.

ODC İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Mehmet Ekinciler de, Kaliforniya'daki Saint Andreas fay hattı ile Kuzey Anadolu fay hattı arasında büyük benzerlik olduğuna dikkat çekti. Kaliforniya çevresinde de çok büyük depremler yaşandığını ifade eden Ekinciler, şunları söyledi: ''ABD'de bu konudaki 50 yıllık deneyim bize, hafif yapılarla daha fazla hayatın kurtarılacağını gösteriyor. Biz bu binaları 12 ton malzemeyle yapıyoruz. Normal deprem yönetmeliğine göre yapılsa 200 ton olması gerekiyor ki bu da yaklaşık 17 kat daha fazla. Binanın ağırlığı depremin etkisini arttırıyor. Biz de deprem bölgelerinde çelik karkas kullanarak daha esnek ve hafif binalar inşa ediyoruz.''

Petting zoo
Belediyeyle yapılan bir anlaşmayla Ömerli Parkı'nın karşısındaki 3 dönümlük araziye evcil hayvan bahçesi (petting zoo) yapacaklarını belirten Ekinciler, ''Sanırım bu Türkiye'de bir ilk olacak. Küçük çocuklar burada evcil hayvanları okşayıp, onlarla iletişim kurabilecek'' diye konuştu.
Cumhuriyet - Özgür Erbaş
 

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz