reklam

16 Ağustos 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul "müze kent" olacak

Tarihi Yarımada, Haliç ve çevresiyle Beyoğlu'ndaki bütün eski binalar yeniden gözden geçirilerek turizm amaçlı kullanılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, "İstanbul Müze Kent" Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Tarihi Yarımada içinde yer alan Sultanahmet'te bulunan devlet daireleri bu bölgeden kaldırılacak ve binalar restore edilecek. Başta Tarihi Yarımada, Haliç ve çevresi ile Beyoğlu bölgesi olmak üzere İstanbul'un tarihi kent dokusunun biçimlendirdiği bir alanı kapsayan proje önümüzdeki hafta imzalanacak ve kaynak arayışına girilecek. Projenin kapsadığı alan içinde yaşayan insanlar da dikkate alınarak yapılar yeniden değerlendirilecek ve bölge tarihi zenginliklerini ziyaretçilerine yaşatır bir turizm merkezi haline getirilecek.

Kamu Binaları Taşınıyor
Osmanlı ve Bizans zamanından kalma pek çok tarihi dokunun barındığı Sultanahmet de projenin ana damarlarından birini oluşturuyor. İstanbul Adliyesi, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü gibi pek çok kamu binasının bulunduğu Sultanahmet'te bu binalar boşaltılarak turizm merkezi haline getirilecek. Proje süresince tarihi binaların, çeşmelerin, türbelerin, külliyelerin, sokak ve mahallelerin dönemine, niteliğine ve anıt tipine göre ayrılması ve belirlenmesi için uzman ekipler çalışacak. Bu ekipler Antik, Geç Antik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi konusunda, alan çalışması, kütüphane çalışması, görsel belgeleme çalışmaları yapabilecek yeterlilikte arkeolog, sanat tarihçisi, mimar, restoratör, fotoğrafçı ve kent sosyologundan oluşacak. Ayrıca İstanbul'un bugüne ulaşmış somut arkeolojik buluntu ve kültür varlıklarının kapsamlı bir envanteri çıkarılacak.
Sabah - Zeynep İşman

 

 

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz