reklam

16 Ağustos 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yaşanamayan parklar

Kent merkezinde bulunan Atatürk Kültür Parkı, yine Konyaaltı Caddesi'nde falezler üzerinde yer alan Atatürk Parkı, Karaalioğlu Parkı, Gençlik Parkı, Lara Kent Parkı ve Obruk Orman Parkı, işte yaşanamayan parklar. İşte Antalya'nın kent merkezindeki sermayeleri. Bir kaç tane de Muratpaşa Belediyesi'nce son yıllarda çevrede yapılan ağaçsız ama bir müddet yeşile hakim, daha sonra bakımsızlıktan sararan çimleri ile park-ı şahaneleri (!) unutmayalım.

Park yaratmak, bir yaşam, bir kültür, bir peyzaj, bir çevre, araştırma ve uyarlama biçimidir. Parkı yaşatmak ise biçim verilen doğaya sürdürülebilir bir politika ve bilinç ile rehabilite çalışması uygulamakla gerçekleşir.

Günümüz ve kentimiz parklarını incelediğimiz zaman hiçbirinin yerli ve yabancı ziyaretçiler için yeterli park imkanı sağlamadığı, aydınlatmalarının sağlıksız olduğu, güvenlik tedbirlerinin ve bakımlarının yetersiz olduklarını görüyoruz.

Parklardan, temalı cazibe merkezlerine
Atatürk Kültür Parkı, içerisinde bulunan kültür binası, cam piramidi, amfi tiyatrosu ve açık hava sergi alanı ile ayın belli günlerinde hizmet vermeye çalışırken, kesinlikle adına yakışacak düzeyde kültür park hüviyetine kavuşması için, uluslararası heykeltıraşlar tarafından yapılmış heykeller ile desteklenmelidir. Tamamıyla kültür ve sanat ağırlıklı temalı bir park olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine sunulmalıdır. Tabii ki turist otobüs ve oto park alanı düzenlenmesi yapılması kaydı şartı ile. Konyaaltı Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Parkı, restorasyon proje taslağı neticesinde sivil toplum örgütlerinin ve kamuoyunun da tepkisini almıştır. Projenin içeriğine dahil edilecek, denizden çekilen su ile yapay göletlerin ve falezlerden akan şelalelerin yaratılması yanında uluslararası temalı restoranları ile yürüyüş parkurları, seyir terasları ve kır kahveleri ile yaşayan bir rekreasyon park alanı olabilir. Konyaaltı varyant üzeri kamelyalı seyir teraslarından plaj ve mor renkli bey dağlarının o muhteşem denize süzülüşü, turistlerin fotoğraf karelerine bulunmaz bir anı olarak girebilir. Varyant altındaki küçük koy da ise kano, yelken, optimist ve rüzgar sörfü su sporlarına hayat vererek turkuaz renkli Antalya koyuna canlılık getirilebilir.

Karaalioğlu Parkı ise, siyasi neden yüzünden erken açılma sevdasından dolayı tamamlanmayan iki etaplı projesi neticesinde yetersiz aydınlatması ile güvenli ortam sağlayamamakta ve gece ziyaretçilerine ise hiç hizmet verememektedir. Projede bulunmayan ve sonra Belediye park bahçeler şube müdürlüğünce yaptırılan oturma bankları, kay kaylar ve salıncaksız bir park düşünülemez. Girişinde isim levhası bulunmayan, hala hazırdaki otobüs ve oto parkı kaldırılan şehrin en eski kent parkı nasıl ziyaretçilerine hizmet verebilir? Kent falezlerinin, tarihinin, dağları ve Konyaaltı plajlarının seyredileceği pergulelerin de semaverde çayların içileceği, akasya ağaçları altında keyifli molaların verileceği dinlence parkı yaratılması, bunların gerçekleşmesi halinde hiçte zor olmamalıdır. Lara Kent Parkı ve hemen arkasında yer alan Muratpaşa Belediyesi'nin ihmali yüzünden tahsisi kaybedilen Obruk Orman Park alanı, yeniden proje aşamasına getirilerek kente ve turizmine cazibe merkezleri olarak kazandırılabilir. Lara Gençlik Parkı ise sadece çağlayan seyir mekanı olarak değil, otantik Türk restoranı ile gözlemesi, katmeri, yayık ayranı, kıl çadırları ile küçük bir Türk köyü atmosferine dönüştürülebilir Kentteki cazibe merkezlerinin yaratılması yerel yönetimlerin danışman ve ilgili birim kadrolarınca bilinçli projelendirilmesi yoluyla gerçekleşir. Ancak, projelerin yaşam tarz ve şekillerine,sivil toplum örgütleri ve kentin içinden gelen belediye meclis üyelerin görüş ve bilgi birikimleri ile katkı koyarak renklendirmelidir..
Akşam - Turgay Al 

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Eğitime dair genel görüş ve önerilerinizi Eğitim forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz