reklam

19 Ağustos 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kaçak Türkiye

Sadece üç ilde, İstanbul, Ankara ve İzmir’de...

Sadece bu üç ilimizdeki kaçak yapı sayısı 3 milyon 793 bin 830!.. Bir başka hesaba göre, yapıların yüzde 60’ı kaçak!.. Bu kadar kaçak yapı olunca, bu kaçaklara göz yumulunca, her zaman, her türlü felaket kapıda.

Bu rakamlar devletin resmi rakamları, Devlet İstatistik Enstitüsü verileri. 3 milyon 793 bin rakamını başka bir biçimde okumak da, mümkün.

Gecekondu Değil
Daire ya da kat hesabına göre, kaçak sayısı daha da artıyor.

Bir binadaki daire ya da katlara bağımsız bölüm deniyor. Bağımsız bölüm üzerinden gidildiğinde, yine sadece üç ilimizde 5 milyon 662 bin 433 kaçak bağımsız bölüm var.

Üç ilden ayrı, Türkiye genelinde il ve ilçelerdeki kaçak bağımsız bölüm sayısı ise 9 milyon 110 bin 436.

İstanbul, Ankara, İzmir de dahil, tüm Türkiye’deki kaçak, yasaya aykırı, imar planı dışındaki bölüm sayısı dudak ısırtıcı:

14 milyon 772 bin 869!..

Kaldı ki, bunlar gecekondu filan değil!.. Yani, o tek göz, derme çatma, duvarları kerpiç, damı teneke değil. Bildiğimiz apartman bunlar!..

Yüzde 60 Kaçak
Yine DİE verilerine göre, Türkiye’de kaçak yapılaşma oranı yüzde 60’ları aşıyor. Hiç bir AB ülkesinde olmayan bir oran!..

Kaçak ve imar planlarına aykırı yapıların herhangi bir doğal felaket karşısında dayanıksızlığı önde geliyor. İşte, hemen sel basıyor, kar yere indiriyor, v.s.

Ama, onun ötesinde, belediyeler açısından kayıp söz konusu. Ne emlak vergisi, ne parselasyon harcı, ne plan ve proje tasdik harcı, ne zemin açma izni, ne yapı kullanma izin harcı, ne işgal harcı ödüyorlar.

Dolayısıyla, kaçak yapılara göz yuman belediyeler, ciddi gelir kayıplarına uğruyor. Üstüne üstlük, hemen her seçim döneminde, imar affı!..

Yoğun Kaçak Bölgeler
Kaçak yapılaşmanın kaynağı, göç. Göç alan illerde kaçak yapılaşma çok yoğun.

İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Muğla, Adana, Mersin, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır ve Antalya ilk sırada.

İlginç olan, her siyasal iktidar, kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için, binlerce sayfalık nutuk atıyor. Bunları önlemek amacıyla, hükümet programlarına cafcaflı sözler yazıyor.

Sonra?.. Sonrası, sel baskınında gördüğünüz gibi!.
Hürriyet - Yalçın Doğan 

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz