reklam

24 Ağustos 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi mekanlara yasal destek geliyor

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, ören yerlerinin özerkleştirilmesini öngören yasaya destek verdi.

Perge kazılarına uzun yıllar başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, ören yerlerinin özerkleşmesini öngören yasanın yararlı olacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı'nca onaylanan 2863 sayılı yasayla, ören yerlerine daha iyi bir gelecek sağlandığını belirten Abbasoğlu, 'Yasanın yürürlüğe girebilmesi için ilgili yönetmeliklerin çıkartılmasını bekliyoruz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bizden şu ana kadar bir görüş alınmadı' diye konuştu.

Perge Hazır
Yönetmeliklerin çok iyi hazırlanması durumunda tarihi eserlerin bir park görünümüne kavuşacağını belirten Abbasoğlu, 'Yasa hayata geçirildiğinde ören yerleri arkeolojik park anlayışı içinde ele alınacak' dedi. İlk etapta Perge antik kentinin özerkleştirilmesi gerektiğini savunan Haluk Abbasoğlu, bu konuda projelerinin hazır olduğunu söyledi. Abbasoğlu, 'Uygulama ile Perge kısa sürede ayağa kaldırılabilir. Bizim restorasyon projelerimiz hazır. 4 projemiz var. Birincisi Hellenistik kuleler. Bu yıl Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Hellenistik kulelerin onarımı için 175 milyar lira ödenek ayırdı. Ancak para yeterli değil. 1 trilyon liranın üzerinde paraya ihtiyaç var. İkinci projemiz sütunlu caddedeki Demotrios Apollonus Takı. Afet yönetimine uygun bu proje için para yok. Üçüncü ve dördüncü restorasyon projesi ise stadyum ile tiyatronun onarımını içeriyor. Finansman olmadığı için bunlar da kağıt üzerinde kaldı.'diye konuştu.

Stadyumda konser
Özellikle stadyumun restore edilmesi ile kentin büyük bir gösteri alanına kavuşabileceğini bildiren Abbasoğlu, 'Eskiden gladyatör savaşlarının yapıldığı 7-8 bin kişilik Roma döneminden kalma bu stadyum aşama aşama restore edilip, kültürel etkinlikler düzenlenebilir. Altındaki dükkanlarda onarılıp hizmete açılabilir. Dükkanlardan elde edilecek gelirle de stadyumun batısındaki tiyatro restore edilebilir. Aspendos Tiyatrosu'ndan başka yörede kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan tarihi bir eser yok. Üstelik verilen pop konserleri Aspendos'a büyük zarar veriyor. Stadyumda böyle bir sorun yok' şeklinde konuştu.

Suların çekilmesi gerekli
Her iki eserin de kış aylarında su baskınlarına maruz kaldığına dikkat çeken Abbasoğlu, 'Yıllardır ödeneksizlikten kapısı kapalı tutulan tiyatro ve stadyumun temellerindeki suyun çekilmesi gerekli. Her iki yapı için de drenaj projemiz hazır. Bu projelerimiz kuruldan onay aldı. 2002'de tiyatro için 225 milyar gerekliydi. Bu para bulunamadı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ören yerlerinin işletmeciliğini alacak olan özerk kuruluşlar, buradan elde ettiği geliri onarım için harcayacak. İşletmeci, hem güvenlik hem de harcamalarda kolaylık sağlamış olacak. ' dedi Tahsis edilecek şirketlerin çok iyi seçilmesi gerektiğini de bildiren Abbasoğlu, ' Ören yerlerinin ticarethane olarak görülmemesi lazım. Çok dengeli ve hassas bir yönetim gerekiyor. Bu tür erleri alan firmaların önceliği para kazanmak değil, eseri ayağa kaldırmak olmalı. 'diye konuştu.
Akşam - Mustafa Kozak

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz