reklam

02 Eylül 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Antik kent terk edildi

Dünyanın ilk darphanesinin kurulduğu Akmonia antik kenti, ödenek yokluğu nedeniyle gün ışığına çıkarılamıyor. Banaz Kaymakamı Seyfettin Azizoğlu, MÖ 9. yüzyılda Romalılar tarafından kurulduğu belirlenen, Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Ahat Köyü Asartepe mevkiinde bulunan antik kentin, 4 yıl önce Uşak Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ve ekibi tarafından, kısıtlı olanaklarla kazıldığını söyledi. 

Bu çalışmalar sırasında mozaik resimlerle süslü 280 metrekarelik bir spor salonunun varlığının belirlendiğini, 75 santimetre genişliğinde, 150 santimetre uzunluğunda, üçgen formlu renkli mozaik taşlarla yapılmış Tanrıça Tykie'ye ait mozaiğin ortaya çıkarıldığını dile getiren Azizoğlu, ''Kazı çalışmalarından bir ay sonra Tykie mozaiği çalındı. Uzun süren araştırmanın ardından İstanbul polisinin yaptığı operasyonla mozaik ele geçirilmişti. Akmonia'nın üzeri naylon kaplandı ve toprakla örtülerek kaderine terk edildi. Buraya üniversitelerin sahip çıkmasını istiyoruz'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz