reklam

13 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Perge antik kentinde çıkan yangın tarihi eserlere zarar verdi

Antalya'nın Aksu beldesi yakınlarındaki Perge antik kenti içindeki çalılık, makilik ve otluk alanda çıkan yangın, fazla büyümeden söndürüldü.

Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Perge antik kentinde dün sabah saat 08:00 sıralarında çıkan yangın tarihî eserlere de zarar verdi.

Perge antik kentinde çıkan yangında eski surların büyük bir kısmı isten dolayı siyahlaşırken 1980 yılından beri burada kazı başkanlığı yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, sabahın erken saatinde havanın serin olduğu zamanda böyle bir yangının çıkmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde özellikle böyle yerlerde bu türlü olaylara karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını belirten Abbasoğlu, "Türkiye'deki bütün ören yerleri için bu geçerli. Bu tür yerlerin güvenliğinin artırılması gerekiyor. Bu konuda bakanlığın da olumlu çalışmaları var. Şu anda kentin beşte biri yanmış vaziyette." diyerek Perge antik kentindeki yangından dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Kentte kazı yapan öğrenciler ise yangına ilk önce kendilerinin müdahale ettiğini, başarılı olamadıklarını, daha sonra jandarma ve itfaiye ekiplerinin geldiğini söyledi. Perge antik kentinde incelemelerde bulunan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, meydana gelen yangının antik kentte ciddi oranda zarara neden olmadığını söyledi. Yangının kasıtlı çıkarılmış olabileceği iddialarının araştırıldığını da belirten Yüksel, Antalya'nın meteorolojik bakımdan yeniden hassas bir döneme girdiğini belirterek, vatandaşların yeşilin korunması için daha hassas davranmalarını istedi.

Antik kentin doğu ve batı kesimlerinde aynı anda çıktığı bildirilen yangında iki hektarlık alanda tahribat meydana geldiğini belirten Orman Bölge Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, yangının kasıtlı çıkarılmış olma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Mustafa Kurtulmuşlu, antik kentin içindeki alanın tamamen yandığını belirtirken, tarihî eserlerin hasar görmediğini savundu.
Zaman - Lütfü Aykurt

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Türkiye'nin ilk mimarlık festivali 4-9 Ekim 2004 tarihleri arasında Hafif Ama Ağır temasıyla Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları'nda gerçekleşiyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz