reklam

13 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Göcek'te işbaşı

Temeli atıldıktan sonra 6 ay çivi çakılmayan tünelde çalışmalar, Bayındırlık Bakanı Ergezen'in devreye girmesiyle yeniden başladı. Müteahhit firma, inşaatı 16 aydan kısa sürede bitirmeye söz verdi.

Yerel seçimler öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı tarafından temeli atılan, ancak müteahhit firmanın iş makinelerini alıp gitmesiyle 6 aydır kazma vurulamayan Göcek Tüneli inşaatı nihayet başladı. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in müteahhit firma yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucu, firma iş makinelerini inşaat alanına getirerek tüneli açma çalışmalarına geçti. İş makineleri tünelin giriş yerinde çalışmaya başlarken bu alanın çevresindeki tepecikler de ortadan kaldırılıyor. Tünelden 16 ay sonra ilk aracın geçeceği belirtiliyor.

Siyasetçi değilim
Tüneldeki faaliyetlerinin bundan sonra ara verilmeden sürdürüleceğini kaydeden müteahhit Lider İnşaat firmasının sahibi Metin Yazıcı, "9 Mart'ta temel atılırken de 960 metrelik tüneli 16 ayda tamamlayıp hizmete açma sözü vermiştim. Bu sözümün arkasındayım" dedi.

İşi birlikte üstlendikleri Tubim firması ile ortaklıktan ayrılmalarından kaynaklanan sorunlar yüzünden çalışmaya başlamalarının geciktiğini söyleyen Yazıcı, "Biz bu inşaata iki ortak başladık. Fakat daha sonra ortaklıktan ayrıldık. Ben yatırımcı bir insanım. Göcek'e yatırım yapacağım. Tek başıma başka bir yerden finans temin ettim. Açılışta verdiğimiz 16 aylık bitirme süresini daha da kısaltıp tüneli bitireceğim" diye konuştu.

Tünelin seçim yatırımı olduğu yolundaki eleştirilerin kendisini üzdüğünü söyleyen Yazıcı, "Ben siyasetçi değil, yatırımcıyım. Burasını kendi kaynaklarımızla yapıp işleteceğim" diye konuştu.

26 Yıl Sürecek
Yap - işlet devret modeli

Göcek-Dalaman arasındaki Göcek Rampaları mevkiinde yapılması kararlaştırılan Göcek Tüneli, 830 metresi tüp, 130 metresi de aç-kapa olmak üzere, toplam 960 metre uzunluğunda olacak. Yap işlet devret modeli ile tüneli 2 yılda 22 trilyon liraya tamamlanacak.

Lider İnşaat, tüneli 26 yıl işlettikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredecek. Göcek Tüneli'nin yapılmasıyla 30 dakikada alınan Göcek-Dalaman arasındaki yolculuk süresi 15 dakikaya inecek.

1989'dan Bu Yana
Proje boyunca 8 Başbakan değişti

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde 1989 yılında yapımı gündeme gelen Göcek Tüneli, 14 yılda görev yapan 8 başbakan, 11 bakan, 13 hükümet tarafından bitirilememişti. 1989 yılından bu yana başbakan olarak görev yapan Turgut Özal, Yıldırım Akbulut, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit ve Abdullah Gül'ün yapım sözü verdiği, ancak hükümetlerindeki Bayındırlık ve İskan Bakanları Sefa Giray, Cengiz Altınkaya, Onur Kumbaracıbaşı, Erman Şahin, Adnan Keskin, Halil Çulhaoğlu, Yaşar Topçu, Mustafa Yılmaz, Ali Ilıksoy, Koray Aydın, Abdülkadir Akçan'a yaptıramadıkları tünelin ilk temel atma düğmesine basmak, 9 Mart 2004'te Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya nasip olmuş, fakat 0 tarihten bu yana da çalışma yapılamamıştı.

Konumu Özel
Dünya sosyetesinin gözbebeği oldu

Göcek, Fethiye'ye 30 kilometre uzaklıkta, Fethiye-Muğla karayolu üzerinde bulunuyor. Balıkçı kasabası olan Göcek, son yıllarda yat turizminin en önemli merkezlerinden birisi haline geldi. Doğal limanının yanı sıra etrafını çevreleyen çamlık tepeleri, yakınındaki ören yerleri, çok sayıdaki koy ve adaları ile bir turizm cenneti. Marinalarda, yatçılara her türlü hizmet verilebiliyor. Dileyenler küçük tesislerde konaklayıp, balıkçı lokantalarında ve barlarda keyifli anlar yaşayabilirken, günübirlik turlar ve su sporları ile tatillerini renklendirme şansına da sahipler. Belde, son yıllarda giderek artan şöhreti ile dünyanın ünlü zenginlerinin de gözbebeklerinden biri haline geldi. Konukları arasında çok sayıda tanınımış sanatçı, işadamı, politikacı yer alıyor.
Yeni Asır - Erdoğan Cankuş

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz