reklam

15 Eylül 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Frank Lloyd Wright ile yeniden Buffalo...

Frank Lloyd Wright'ın ünlü Larkin Yönetim Binası'nın, yarım yüzyıl önce yeterli otopark alanı sağlanması için yıkılmasının ardından, Buffalo şehri Wright mirasını geri kazanmak adına hızlı adımlar atıyor.

Larkin ofis binasından bir yıl önce (1905) inşa edilen Darwin D. Martin Evi'nde, 25 milyon Dolarlık restorasyon çalışmaları halen devam etmekte. Ancak Buffalo, mimariye meraklı turistleri cezbetmek ve geçmişi anmak adına daha heyecan verici adımlar atıyor ; ölümünün kırkbeşinci yılında, üç yeni Wright binası yapım aşamasında.

Projelerden ilki, 1928 yılında Wright tarafından Martin Ailesi için tasarlanan mezar alanının, halka satış amaçlı 24 çift mezar kapasiteli "Mavi Gök Mozolesi" olarak yeniden hayata geçirilmesini içeriyor. Mezarlık idaresi başkan yardımcısı Joseph Dispenza bir yandan fiyat belirlerken diğer yandan da dünyanın çeşitli yerlerindeki Wright hayranlarının Buffalo'ya gelip mezar yeri satın almalarını umut ediyor.

İkinci proje ve arazi, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Frank Llyod Wright Kürek Evi ve Kayıkhanesi 'nin başında bulunan Marks tarafından önerilmiş. Marks, Wright'ın 1905 yılında Wisconsin için tasarladığı ihtişamlı kürekevinin, mezarlığın yaklaşık 3 km kuzeyinde, Niagara Nehri kıyısında aktif olarak hizmet vermesini, aynı zamanda da turistlerin uğrak yeri olmasını planlıyor.

Gerçekleştirilmesi için çaba sarfedilen üçüncü proje ise, kayıkhane arazisinin 3 km. Kuzeyinde yeralması planlanan benzin istasyonu. Bu yapının ise, müzayedelerde araba satarak servet kazanan James Sandoro adlı bir Buffalo yerlisinin büyük katkılarıyla oluşturulan ve otomotiv sektörünün hatırı sayılır hazinelerine ev sahipliği yapan Buffalo Ulaşım Pierce-Arrow Müzesi'ne çok sayıda turist çekmesi hedefleniyor.

Her üç projenin yöneticileri, ortak tutkuları haline gelen Wright yapılarının Buffalo'da inşa edilmeleri üzerinde ayda bir defa buluşup görüşlerini bildiriyorlar. Proje yandaşları şehrin, yılda yüz bin ziyaretçi çeken batı Pensilvanya'daki, Wright'ın Fallingwater Evi gibi olacağı konusunda ısrar ediyorlar.

Ancak, Wright'ın 50 sene önce çıraklığını yapmış olan ve en çok da Monano Terrace olarak adlandırılan Wright tasarımı bir kongre merkezini hayata geçirmesiyle tanınan mimar Anthony Puttnam ise durumun Şelale Evi'nden biraz farklı olduğu görüşünde. "Şelale Evi, detayları takıntı haline getirerek çalışmasıyla ünlü Wright'ın idaresinde inşa edilmişti. Buffalo'daki yapılarda ise Wright, basit eskizlerin ötesine geçmemiştir." Puttnam, Wright tarafından inşa edilen çağdaş binaların, Buffalo'daki yapıların nasıl görünecekleri konusunda kendisine rehberlik ettiğini ve bu sayede eskizleri genelleştirerek çalıştığını söylüyor. Her üç projede de yeralan Puttnam'a göre, yapı malzemeleri ve kodlar değişse de önemli olan Wright'ın tasarımlarındaki ruhu yaşatmak.

Bu noktada, mimarlar ve tarihçiler arasında şüphecilik ortaya çıkıyor. "Frank Llyod Wright El Kitabı"'nın yazarı olan William Allin Storrer, gerçek ve doğru bir Frank Llyod Wright binası inşa edebilmek için, eskizler yerine kesin planlara sahip olunması gerektiğini söylüyor ve ekliyor "Bununla beraber binanın, üzerinde tasarlandığı orjinal arazisinde ve Wright'ın yerleştirdiği konumda inşa edilmesi zorunludur. Aksi taktirde, en iyi ihtimaller gözönüne alındığında bina aslına çok benzeyen bir kopyası olur. Bir de iç mekan detayları yeni müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda çözülürse, kopyası olma niteliğini de kaybeder."

Bir başka Wright biyografı olan Robert Twombly, Buffalo Projeleri'ne dair; "İyi niyetli bir çalışma olduğunu görebiliyorum. Fakat hazırda inşa edilmiş onca gerçek Wright yapıları varken, taklit binalarla Wright'ın ününü zedelemek neden?" diye soruyor.

Puttnam son olarak Wright'ın, kendi tasarımlarının, ölümünden sonra bile gerçek binalara dönüştürülmesinden büyük mutluluk duyacağı kanısında olduğunu söylüyor ve ekliyor; "Wright, fazlasıyla iyimser biriydi."
The New York Times - Fred A. Bernstein
Çeviren: Seden Arı

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Türkiye'nin ilk mimarlık festivali 4-9 Ekim 2004 tarihleri arasında Hafif Ama Ağır temasıyla Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları'nda gerçekleşiyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz