reklam

21 Eylül 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Gümüşlük’te cam tavanlı kilise

Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’ndeki özel bir arazide yapılan kazı çalışmalarında, 13. yüzyılda meydana gelen bir depremde yıkılan cam tavanlı bazilika (kilise) kalıntılarıyla, Bizans Kralı Fokas’a ait bakır folis (sikke) bulundu.

Bodrum Sualtı Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen, Gümüşlük’te evinin yer aldığı arazide tarihi değer taşıyan mozaikleri bulan Mehmet Durmaz’ın müracaatı üzerine, üç arkeologdan oluşan bir ekiple arazide koruma çalışması başlattıklarını söyledi.

Arkeologlar Bahadır Berkaya, Serap Yakar ve Gürşans Uzala tarafından tarlada bulunan mozaiklerin korunması için başlatılan çalışmalar sırasında, mozaiklerin bir kiliseye ait olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Alpözen, “Çalışmalar sırasında ortaya çıkan bazilikanın 1308 İstanköy (Kos) adasında meydana geldiği bilinen deprem sırasında yıkıldığı tahmin ediliyor. Koruma kazısı çalışmaları sırasında, kalıntıların yaklaşık 30 santim altında, Bizans kralı Fokas’a ait M.S. 602-610 dönemini kapsayan gümüş folis (sikke) de bulundu. Buluntular üzerinde yapılan değerlendirmede, bazilikanın çatısının mermer sütunlara bağlı olduğu, tabanının taş mozaik, duvarları ve tavanının cam mozaik, çatısının ise kiremit olduğunu belirledik” diye kaydetti.
NTVMSNBC

 

 

 

 

 

 

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz