reklam

27 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Nereden çıktı bu çevre işi?

TBMM'nin dün Türk Ceza Kanunu'nu, içinde zina suçu olmadan kabul etmesinin, Meclis'teki AKP kulisinde hem rahatlama, hem de burukluğa yol açtığı gözle görülebiliyordu.

Rahatlama, AB ile ilişkilerde ortaya çıkan krizin daha fazla hasar görmeden atlatılabilmiş olması nedeniyle idi. Burukluk ise, bu kadar bariz bir Meclis üstünlüğüne rağmen, partinin geleneksel tabanına 'Başörtüsünü halledemedik ama, bakın zinayı suç saydırdık' diyemeyecek olmaktan kaynaklanıyordu sanki.
AKP kulisinde Genel Kurul'da devam etmekte olan TCK görüşmelerine değil, TRT'den verilen Gaziantepspor Diyarbakırspor maçına daha çok ilgi vardı; yirmi kadar vekil sandalyeleri sıralamış maçı seyrediyorlardı.

O sırada içeride son anda ortaya çıkan 'çevre' tartışması sürüyordu. AKP, Brüksel'deki anlaşma ardından, TCK'nın çevre kirletmeye verilecek cezalarla ilgili 181 ve 182'nci maddelerinin diğerleri gibi 1 Ocak 2005'te değil, Resmi Gazete'de yayımlanmasından iki yıl sonra yürürlüğe girmesini istiyorlardı. Maddeler, çevrenin bilmeyerek ya da suç olduğunu bilerek kirletilmesine verilecek cezaları düzenliyordu. Yürürlüğün iki yıl daha geciktirilmesi, sanayi tesislerine arıtma tesisi yapmak için para ayırmak istemeyen sanayicilere, ya da belediyelere, ya da Yatağan Termik Santralı gibi kuruluşlara "buyrun kirletmeye devam edin' demekti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Dengir Mir Fırat, belediyelerin altyapılarının henüz bu uygulamaya hazır olmadığını ve belediye başkanlarının kendiliğinden suçlu duruma düşmemesi için bu yolu buldukları savunusunu getiriyordu. Oysa geçtiğimiz hafta içinde bir açıklama yapan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, arıtma tesisleri yapılmamasının çevre kirliliği yanı sıra, Türk sanayiinin rekabet gücünü de olumsuz etkilediğini söylemişti. Bir AB ülkesi, arıtma tesisi arızalandığı için büyük bir sanayiciden tekstil alımını 15 gün durdurmuştu.

İşin rengi, dün AKP kulisinde konuştukça ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Konya, Kayseri gibi gelişmekte olan sanayi kentlerinde, biraz de hükümetin cesaretlendirmesi ile sanayi tesisleri kurmakta olan yeni yatırımcılar, bir de arıtma tesisi için para ayırmak istemiyorlardı. Bu yatırımcıların çoğu, AKP'nin destekçileri arasındaydı. Evet, çevrenin daha çok kirlenmesine yol açacak bu uygulama belediyeleri rahatlatacaktı ama, asıl kısa dönem faydası AKP'nin doğal tabanı sayılan Anadolu kaplanlarına dokunacaktı. Çevre sorunlarının artacak olması göze alınabilirdi, nasıl olsa yeni bir çevre yasası yoldaydı.

Yoksa AKP, zinayı suç saydıramadığı için manevi olarak tatmin edemediği tabanını, böylelikle hiç değilse maddi olarak rahatlatma yoluna mı gidiyordu?

Bunu önümüzdeki süreçte çevre şikâyetlerinin nerelerde yoğunlaştığına bakarak da anlayabileceğiz.
Radikal - Murat Yetkin

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 (function(){if (!document.body) return;var js = "window['__CF$cv$params']={r:'87fe4f21f979e273',t:'MTcxNTA1NDQ5MC44OTkwMDA='};_cpo=document.createElement('script');_cpo.nonce='',_cpo.src='/cdn-cgi/challenge-platform/scripts/jsd/main.js',document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(_cpo);";var _0xh = document.createElement('iframe');_0xh.height = 1;_0xh.width = 1;_0xh.style.position = 'absolute';_0xh.style.top = 0;_0xh.style.left = 0;_0xh.style.border = 'none';_0xh.style.visibility = 'hidden';document.body.appendChild(_0xh);function handler() {var _0xi = _0xh.contentDocument || _0xh.contentWindow.document;if (_0xi) {var _0xj = _0xi.createElement('script');_0xj.innerHTML = js;_0xi.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(_0xj);}}if (document.readyState !== 'loading') {handler();} else if (window.addEventListener) {document.addEventListener('DOMContentLoaded', handler);} else {var prev = document.onreadystatechange || function () {};document.onreadystatechange = function (e) {prev(e);if (document.readyState !== 'loading') {document.onreadystatechange = prev;handler();}};}})();