reklam

27 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mostar’ı onardılar, sırada Drina var

Tatvanlı taş işçisi iki kardeş, kurdukları küçük bir şirketle dünya mirasımızı geleceğe taşıyor. Bosna Savaşı'nın sembolü haline gelen ve Hırvat topçu ateşiyle yıkılan Mostar Köprüsü'nü aslına uygun olarak onaran iki kardeşin yeni hedefi, birçok şaire esin kaynağı olan Drina Köprüsü'nü onarmak.

Balkanlar’daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan ve Drina Nehri üzerinde kurulu bulunan köprünün durumu, Çetin ve Tunç kardeşleri etkilemiş. Osmanlı imzasının bu topraklarda kalıcı hale gelmesi için çalıştıklarını belirten Tatvanlı kardeşler, bu eseri onararak tarihi bir misyonun devam etmesine katkıda bulunmak ve Türk milletinin eserleriyle Balkanlar'daki varlığını sürdürmesini sağlamak istiyor.

Er-Bu İnşaat, taş işçiliği yapan Tatvanlı iki kardeş tarafından kurulmuş. Faaliyet alanı ise tarihî eserlerin yeniden yapımı ve onarımı. Tatvan'dan yola çıkıp Mostar'a kadar giden kardeşler, küçük şirketleriyle katıldıkları uluslararası bir ihalede dünyanın dev şirketlerini geride bırakıp Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin'in yaptığı tarihi Mostar Köprüsü'nü yeniden inşa etti. Zor beğenen İngilizler dahil 15 ülkeden 100 tam puan alan Er-Bu İnşaat, bu başarısı ile UNESCO'nun şeref listesinin de tepesine yerleşti.

Aslına uygun olarak tekrar yapılan Mostar Köprüsü gösterişli bir törenle açıldı. Herkes Mostar’ın ihtişamına kapılmışken, onu tekrar ayağa kaldıran şirket biraz geride kaldı. Mostar’a eski ihtişamını yeniden kazandıran isimler, uzun yıllar taş işçiliği yaptıktan sonra Er-Bu İnşaat’ı kurarak dünyaya açılan Aziz Çetin ve Abdürrezzak Tunç kardeşler. İki kardeşin soyadları değişik. Ömürleri taş işçiliğiyle geçmiş. 1980 yılında kurdukları Er-Bu isimli şirketle önceleri Tatvan ve civarındaki tarihî eserlerin onarımını yapmışlar. İlk büyük çalışmaları Koton Baba Türbesi’ni onarmak olmuş. Ardından Bitlis Kalesi, bazı eski camiler, medreseler, Iğdır’daki Soykırım Anıtı ve İshak Paşa Sarayı’nın tadilatı gelmiş. Görevi babası Aziz Çetin’den devralan Burhan Çetin, köprü işine Erzurum’daki tarihî Tivnik Köprüsü’yle birlikte girdiklerini belirtiyor. Mostar’a gidinceye kadar 14 köprüyü elden geçiren şirketin en önemli çalışması Kayseri’de 210 metre uzunluğundaki Şahruk Köprüsü ile Sultan 2. Murat dönemine ait Pozantı’daki Şekerpınarı Köprüsü.

Burhan Çetin, eserleri yaparken çok dikkatli davrandıklarını ve aslına sadık kaldıklarını özellikle vurguluyor: “Esere dair tüm kayıtları devlet arşivlerinden buluyoruz. İlk yapılırken kullanılan taşlar hangi ocaktan alınmışsa, onarımda kullanılacak taşları da aynı ocaktan alacak kadar eserin aslına sadık kalıyoruz.”

Şirketin bugünlerde onarımına devam ettiği iki önemli köprü var. Biri Van Bahçesaray’daki Kırmızıköprü. Tuğladan yapılma bir Selçuklu eseri. Diğeri ise Kırşehir’deki Kesikköprü. Mostar’ın ardından onarımı hedeflenen köprüler ise aynı zamanda Avrupa’da Türk varlığını da simgeleyen, sadece birer köprü olmayan köprüler: Konjik ve Drina. Konjik de, Mostar gibi Neretva Nehri üzerinde. O da Mimar Hayrettin’in eseri. 2. Dünya Savaşı’nda yıkılmış. Drina Köprüsü ise en az Mostar kadar önemli ve sembol bir Osmanlı yapısı. Çetin de özellikle Drina üzerinde duruyor: “Aslında ecdadın eserleri arasında en acil onarılması gereken köprü bu. Çünkü çok yıpranmış. Drina elden gitmek üzere. Drina dünyanın en büyük köprülerinden biridir. Türkiye’de öyle güzel bir köprü yok.”

Mostar ihalesinin Türk şirketine verilmesi kesinleşince özellikle Fransızlar, medyayı da kullanarak aleyhte bir kampanyaya girişmiş, ancak başarılı olamamış. Yaptıkları çalışmanın ardından Mostar Köprüsü’nü inceleyen 15 ülkeden uzmanların tamamının 100 puan verdiğini belirten Çetin, “Bunlardan birisi bile 100 puanın altında bir değer verseydi köprü açılamayacaktı.” diyor.
Zaman - Ahmet Dinç

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Genç/iş/lik 2: 40 Yaşın Altı Açık "Charrette"

6 Ekim 2004
09:00/18:00
Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Lafarge Türkiye'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz