reklam

02 Ekim 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Son on yılda camilerden bin 647 çini çalındı

'Son 10 yılda Türkiye genelinde cami ve tarihî binalardan en çok çini çalındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve çalınan vakıf eşyalarının türlerine göre dağılımını kapsayan araştırmada, 1993 ile Eylül 2004 tarihleri arasında bin 647 çininin çalındığı belirlendi. Araştırmada camilerden 12 sakal-ı şerifin de çalındığı ortaya çıktı.

Çalınan çinilerin birçoğu son yıllarda dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden geri getirilirken, geçmiş yıllarda çalınanlar ise kayıp. Dünyaca ünlü birçok tarihî eser müzayedesinin nadide parçaları arasında yer alan Türk çinileri, yüksek fiyatlarla alıcı bulduğundan hırsızların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Çinilerden sonra camilerden, mescitlerden, han, kervansaray gibi tarihî yapılardan çalınan eserlerin arasında yaygılar (tarihî kilim ve halı) ikinci sırayı alıyor. Araştırmaya göre; camilerden çalınan yaygıların sayısı bin 587. Çini ve yaygıların sayısının fazlalığına karşın camilerden en çok çalınan üçüncü eşya olan şamdanların sayısı ise 208. Şamdanları da 163 adet ile hüsn-ü hat levhaları takip ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün araştırma sonuçlarına göre; camilerden Sakal-ı Şerif'ler de çalındı. Çini, yaygı, şamdan ve levhalar gibi çalınması normal karşılanan eşyaların yanında ne için çalındığı bilinmeyen Sakal-ı Şerif'lerin sayısı 12. İslam âlemi için büyük önem taşıyan Sakal-ı Şerif'in yanında 1 tane Kâbe örtüsü, 1 cübbe, 2 bayrak, 1 sarık da çalınan eşyalar arasında yer alıyor. Hırsızların çaldığı eşyalar arasında ayrıca; avize, bakır kepçe, bakır kupa, dolap kapağı, gülabdan, kapı örtüsü, lamba, para kasası, saat, süs eşyası, taş eser, tül ve yazma eserler de yer alıyor.

Vakıf eserlerindeki hırsızlık olaylarının yıllarına göre dağılımına bakıldığında ise hırsızlık olayları en çok 2000 yılında yaşanmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı cami ve benzeri tarihî mekânlarda 2000 yılı içerisinde 58 hırsızlık olayı tespit edilmiş. 2004 yılı Eylül ayı itibarıyla ise 29 hırsızlık olayı kayıtlara geçmiş. Son bir yıldır tarihi ve maddi değeri bulunan eserlerin envanterini çıkardıklarını söyleyen Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, çalınan eser sayısında geçmiş dönemlere göre azalma yaşandığını; ancak imkansızlıklar yüzünden tam olarak olayların önlenemediğini ifade etti. Beyazıt, henüz tamamlanamayan envanter çalışmalarının çok önemli olduğunu, envanteri çıkarılan hiçbir eserin satışının gerçekleştirilemeyeceğini dile getirdi. Yusuf Beyazıt; "Piyasadaki talebi bu şekilde ortadan kaldırıyoruz. Çünkü çalınan her eser geri getiriliyor." dedi.
Zaman - Aslıhan Aydın

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Kahve Altı Mimarlık

4 - 8 Ekim 2004
09:30/11:00
Armada Oteli

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Ariston'un katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz