reklam

11 Ekim 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünya çimento devinin zirvesine bir Türk çıktı

Alman çimento devi HeidelbergCement Group’un Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya Bölgesi Başkanlığı’na getirilen Emir Adıgüzel, yeni organizasyonla birlikte bölgede daha aktif politika izleyeceklerini söyledi. Adıgüzel, Türkiye’nin de grubun önem verdiği ülkelerin başında geldiğini kaydetti.

Halen yıllık 88 milyon ton üretimiyle dünyanın en büyük dört çimento grubundan biri olan Alman HeidelbergCement Group, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asya Bölgesi Başkanlığı’na Emir Adıgüzel’i getirdi. 1996’dan bu yana HeidelbergCement (HC) Group’un İstanbul merkezli global ticaret şirketi HC Trading’in Genel Müdürlüğü’nü de sürdüren Adıgüzel, bu iki görevi birlikte yürütecek.

Adıgüzel ayrıca, bölgenin ticari koordinasyonunu, danışma ve karar merciini oluşturan İcra Komitesi’nde de üye olarak yeraldı. Böylece, Avrupa, Asya, Afrika, Akdeniz Havzası ve Ortadoğu Bölgesi’nin (TEAM) CEO’sundan sonra ikinci adam oldu.

1873’te Almanya’da kurulan HeidelbergCement Group, 50’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Grupta 42 bin 500 kişi çalışıyor, yıllık cirosu 6.5 milyar Euro’yu buluyor.

Adıgüzel, 8 yıl önce başına geldiği grubun uluslararası şirketi HC Trading’in cirosunu 30 milyon dolardan, 400 milyon dolarlara taşıdı. 47 ülkeden, 80 ayrı noktaya yılda 11.8 milyon ton çimento satışıyla şirketi kendi sektöründe dünyanın en büyük üç şirketinden biri haline getirdi. Bu başarı da Adıgüzel’i aradan geçen 8 yılda Alman HeidelbergCement’in zirvesine taşıdı. Emir Adıgüzel ile yeni görevini, Türk ve dünya çimento sektörünü konuştuk.

Alman HeidelbergCement, Türkiye pazarına nasıl girmişti?
- HeidelbergCement, 1996’da Çanakkale Çimento’yu satın aldı. Daha sonra Sabancı Grubu’yla ortaklığa giderek bugün Türkiye’nin en kıymetli şirketlerinden biri olan Akçansa’yı kurduk. HC Trading kurulunca da beni ve 6 arkadaşımı transfer etti.

HC Trading 8 yılda nereye geldi?
- 8 yılda HC Trading ile grubun çimento satışlarını 10 misli artırdık. 1996’da 1.5 milyon ton olan uluslararası ticaretimizi bugün 11.8 milyon tona yükselttik. Şirkette şu anda 12 ayrı milletten insan çalışıyor. 6 kişiyle yola çıkmıştık, bugün 50 kişi olduk dış ticaret grubunda. Şirketi 8 yılda kendi konusunda lider konuma getirdik. Rakiplerimizden önemli bir pazar payı aldık. Bir tek İstanbul ile başlamıştık. Bugün Singapur, Amerika, Norveç, Brüksel, Dubai, Cezayir’de bana bağlı 6 ofis var.

Grup Türkiye’ye yatırım yapmaktan memnun mu?
- 1998 yılından bu yana Türkiye’de inşaat sektörü krizde, bir türlü belimizi doğrultamadık. 2004 yılına kadar böyle bir soruyu sorsanız memnun değiller derdik. Ama 2004’den itibaren güçlü bir hükümet var. İzlenen ekonomik politika ki bu politika bizim lehimize değil, ama biz inşaat sektörünün bir parçası olarak biraz daha beklemeye ve sağlıklı bir büyümeye doğru gitmeye razıyız. Akılcı politikalar devam ettiği takdirde HC Group’un Türkiye’ye bakışı çok olumlu. Türkiye’ye 8 yıl önce 300 milyon dolar yabancı sermaye getiren HC Group, bugüne kadar istediği verimi alamadı maalesef.

Peki gruptaki yeni göreviniz hangi ülkeleri kapsıyor?
- Grupta geçen ay yeni bir organizasyona gidildi. Yönetim Kurulu üyelerinin bazıları emekli oldu. Bu organizasyon içinde bana da grubun çok faal gözükmediği, ama çok büyük bir potansiyele sahip olan bölgenin başına geçmem önerildi. Ayrıca grubun uluslararası ticaret şirketi HC Trading’deki görevimi de sürdürmem istendi. Türkiye merkezli oluşturulan ve sorumluluğunu üstlendiğim yeni bölge güneyde Somali sınırı, Doğu’da Çin sınırına kadar Türk Cumhuriyetleri dahil Akdeniz’in etrafındaki bütün ülkeleri kapsıyor.

Bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?
- HC’nin bu bölgede çok fazla faaliyeti yok, en büyük faaliyetinin olduğu ülke Türkiye. Akçansa ile çok büyük ihracat potansiyeline sahibiz bölgede. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir ünitemiz, İtalya’da bir terminalimiz, Cezayir’de bir operasyonumuz var. Ama bölge gelişmeye çok müsait. Yeni organizasyonla birlikte bölgede daha aktif politika izleyeceğiz. HC Group’un güçlü olduğu bölgelerden başlayacağız, Türkiye bunların başında geliyor.

Sabancı’yla ortaklıktan memnunuz

Sorumluluğunuzdaki ülkelerde Sabancı Grubu ile yeni işbirlikleri gündeme gelebilir mi?
- Akçansa’da Sabancı Grubu ile yüzde 50 eşit paya sahibiz. HC, bu ortaklıktan çok memnun, bir sorun yok. Hatta iki tarafın arzusu, bu ortaklığı daha da ileriye götürmek. Akçansa bugün yılda 50 milyon dolara yakın döviz kazandıran bir şirket. Yıllık 4 milyon ton üretiminin 1.5 milyon tonunun ihrac ediyor. Yıl sonunda pazar payımız yüzde 10’u bulur. Türkiye’den başlayarak Ortadoğu ve Türk Cumhuriyet’lerine doğru uzanmayı planlıyoruz. Sabancı Grubu da arzu ederse neden yeni işbirlikleri olmasın. Şu anda çok erken ama.

Uzanlar’ın çimentosuna Sabancı’yla bakarız

Türkiye’de yeni çimento yatrımları gündeme gelebilir mi?
- Türkiye’de yeterli çimento kapasitesi var, fazlasını da ihrac ediyoruz. Türkiye bu yüzden yatırım öncelikli bir bölge değil HC Group için. Uzan Grubu fabrikaları burada bir istisna olabilir.

Uzan Grubu’nun çimento fabrikalarıyla ilgileniyor musunuz?
- Fabrikaların satışıyla ilgili henüz çok net bir görüntü yok. Ne zaman, nasıl satılacağı henüz belli değil. Uzan Grubu fabrikaları içinde bize uygun olanlar varsa onların satın alınmasıyla ilgili olarak Sabancı Grubu ile ortak bir çalışma yapılabilir, ama henüz daha çok erken. Akılcı bir noktada buluşulursa Türkiye çimento sanayiine katkıda olacak her çabanın içindeyiz.

HeidelbergCement Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya Bölgesi Başkanı ve HC Trading Genel Müdürü Emir Adıgüzel, 1960 İzmir doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Harvard Business School’da işletme masteri yaptı. Suudi Arabistan’da üç yıl çalıştıktan sonra Çanakkale Çimento’ya girdi, 1990’da İhracat Müdürü, 1991’de Ticaret Grup Müdürü, 1994’te Genel Müdür vekilliği yaptı. 1994-96 yıllarında Türkiye Orta Anadolu Çimento ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Orta Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na seçildi. 1996’da HeidelbergCement Grubu fabrikalarının dış ticaret şirketi olan HC Trading Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Eylül ayı itibarıyla bu görevin yanı sıra HC Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya Bölgesi Başkanlığı’nı da yürütüyor.
Hürriyet - Nurten Erk

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Enrique Norten
26 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz