reklam

11 Ekim 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tersten temizlik

Yeni Yerel Yönetimler Yasası'na göre denize kıyısı olan bütün belediyeler temizlik araçları bulundurmak zorunda. Uzmanlar karasal çöplerin deniz tabanında da tahribata yol açtığını söylüyor.

Avrupa'da 'kıyı temizliği' diye bir kavram yok. Çünkü onlar çöpleri karada toplayabiliyor. Türkiye'de ise çöpler denize atıldığı için hem kirlilik oluyor, hem temizlik pahalıya patlıyor.

Karada toplamayı beceremediğimiz çöpü denizden toplamak zorunda kaldığımız için cebimizden her gün 400 dolar (600 milyon lira) fazla ödeme yapıyoruz. Türkiye'de büyük soruna dönen kıyı temizliği, gelişmiş karasal altyapı sistemi bulunan Avrupa'daki sahil şehirlerinde kavram olarak bile yok.

ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin kıyı şehirlerinde, deniz kirliliği karada önleniyor. Katı veya sıvı atıkların denize ulaşmaması için nüfusu 10 bini aşan kıyı şehirlerinde biyolojik arıtmalı kanalizasyon sistemi, ev ve işyerlerinden konteynırlarla gelişmiş çöp toplama sisteminin yanı sıra, dere ve nehir yataklarının denize döküldüğü noktalarda çökertme havuzları kuruluyor. Çöpün toplandığı bu havuzlar periyodik olarak temizlenerek çöpün denize ulaşması engelleniyor. Akıntı ve yağışla gelen, ya da deniz araçlarının yaratacağı kirlenmeye karşı liman ve kıyılarda 24 saat görev yapan deniz süpürgeleri ve temizlik araçları, katı ve sıvı atık kirliliğine karşı görev yapıyor.

Önemli silah: İhbar
Denizdeki temizlik işleminin kendisine ek vergi olarak döneceğini düşünen bu ülke vatandaşlarının oluşturduğu ihbar mekanizması da, deniz kirliliğiyle mücadelede etkin rol oynuyor. Tüm bu önlemlere karşın, sıvı veya katı atığı denize döktüğü tespit edilen kişiye, hapse kadar uzanan ağır ceza veriliyor.

Üç tarafı denizle çevrili Türkiye'nin kıyılarında karasal atıklar nedeniyle yoğun kirlilik yaşanırken, bu kirliliği önleyecek ve mevcut kirliliği temizleyecek koordinasyonlu bir kamu kurumu da bulunmuyor. Bazı belediyeler veya sivil toplum örgütleri, deniz araçları veya kepçelerle denizi temizlemeye çalışırken, sorunun çözümü olan karasal çöpün karada toplanmasını sağlayacak altyapı neredeyse hiçbir belediyede bulunmuyor. Çöp denize akıyor, sonrasında büyük maliyetlerle toplanmaya çalışılıyor.

Yurtdışındaki deniz temizliği çalışmalarını da incelediğini, kıyı kirliliğinin bize özgü bir durum olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atölyeler Müdürü Safa Şahbatoğlu, sadece İstanbul Boğazı'ndan son beş yıl ve 2004'ün ilk dokuz ayında 16 bin 675 ton çöp toplandığını söyledi. Şahbatoğlu, "Bu kirletme kaynakları devam ettikçe, ne kadar deniz temizleme aracı alırsanız alın temizleyemezsiniz" dedi.

Pet şişe gibi karasal çöplerin kara yerine denizden toplanmasının maliyeti beş kat artırdığına dikkat çeken Şahbatoğlu şöyle konuştu: "İstanbul'da kıyı temizliğine günde yaklaşık 500 dolar harcanıyor. Hollanda'da kanalları dolaştık, ağaç yaprağından başka bir şey yoktu ve ördekler yüzüyordu. Orada denize çöp atılmıyor, atan ihbar ediliyor ve limanlarda 24 saat temizlik yapılıyor. Batı'da, bizdeki gibi kirlilik yok. Bizdeyse denizden pet şişeden otomobil lastiğine her şey çıkıyor."

İlçeler temizleyecek
Yeni yerel yönetimler yasasıyla, artık denize kıyısı olan ilçe belediyeleri, sokak ve caddeleri temizlemek için kullandığı çöp kamyonları gibi kıyıları temizlemek için de deniz araçları bulundurmak zorunda. Kapıdağ Yarımadası'nda olduğu gibi, Türkiye'de çöplerini denize döken belediyeler olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okuş. "Karada toplanmayan çöpler, deniz tabanında tahribatlara yol açıyor" dedi.

Türkiye'deki toplam 3 bin 215 belediyenin sadece 225'inin atık su arıtma tesisi bulunuyor. Yüzde 60'ının düzenli çöp depolama alanı bile yok. Mevcut sistemler ise sadece sudaki kaba cisimlerin ayrıştırılarak suyun deniz dibine şarj edilmesini sağlayan ön arıtma sistemi. AB yönetmeliklerine göre, nüfusu 10 bini aşan kıyı yerleşimlerinde biyolojik arıtma sistemi kurulmak zorunda. Türkiye'de en gelişmiş atık su arıtma sistemi bulunan İstanbul'da dahi biyolojik arıtma oranı yüzde 2.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ali Cengizkan ve Can Çinici
21 Eylül -19 Ekim 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

"Mimarlıkta Tekrar" üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

"Mimarlıkta Tekrar" konusu 
ile ilgili görüşlerinizi bildirmek için
buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz