reklam

13 Ekim 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kongre Vadisi hayata geçiyor

Başbakan Erdoğan ile Bakanlar Unakıtan, Mumcu ve Pepe, Selçuk, Kuşadası, Söke ile Didim'in kaderini değiştirecek projenin yapımını sağlayacak bütün yolları açtı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bütün yolları açtı. Başbakan Erdoğan talimatlarıyla, Orman Bakanlığı 400 dönümlük safari alanını, belediyenin sosyal faaliyeti bünyesinde kabul ederek Kongre Merkezi'ne ücretsiz tahsis etti. Turizm Bakanlığı 5 yıldızlı Otel için 230 dönem yer verdi. Maliye Bakanlığı, kongre binası ile safari parkın bir bölümünü kapsayan 120 dönümlük araziyi 49 yıllığına KOMER'e kiraladı. Kuşadası Belediyesi"de sosyal tesislerin yer alacağı 150 dönümlük araziyi 25 yıllığına tahsis etti, haritası çıkarılan yerin imar planını onayladı.

Kredi sorun olmaz
KOMER'in Başkan Vekili Şinasi Hurda, 1 milyon 200 bin metrekarelik kompleskin temelinin kasım ayında atılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın proje ile yakından ilgilendiğini ve her hafta kendisinden ve TÜRSAB'tan bilgi aldığını söyleyen Hurda, "İnşaat safhasında ihtiyacımız olacak kredilerin temininde de herhangi bir sorun yaşamayacağız. Bu konuda Maliye Bakanı Unakatın ve diğer bakanlardan yakın ilgi görüyoruz" dedi. Tusan Otel arkasındaki Adagöl'ü çevreleyen alanda yer alan 5 yıldızlı otelin uluslararası ve deneyimi olan bir turizm şirketi tarafından işletileceğini kaydeden Hurda, "Ekim ayı içinde ilk kazmayı vuracağız. Kasım ayı içinde de Başbakan"ın katılımıyla temel atacağız. İnşaatın 1.5 yıl içinde bitirilmesini, 2006 yılında da faaliyete geçilmesini planlıyoruz. Ancak üniteler adım adım yapılacak. Otel ve Kongre Merkezi binası öncelikli olacak. Safari park, oyun alanları, hayvanat bahçesi, kafeteryalar birer birer tamamlanacak" diye konuştu.

10 kat büyürüz
Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan da Kongre Merkezi ile birlikte Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin açılmasının bölgenin 10 yılda 10 kat gelişmesini sağlayacağını vurguladı. Akdoğan, şöyle konuştu: Akdeniz ve Güney Ege'de oluşturulan turizm alanları, ulaşım şartları gibi nedenlerle turizm yoğunluğu bir dönem ilçemiz dışına kaymıştı. Aldığımız önlemlerle bunu tersine çevirdik. Şimdi daha güzel gelişmeler yaşıyoruz. İhalesi yapılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin bitirilmesinden sonra havalanının kapasitesi artacak, bugün, 5-6 noktadan yapılan uçuşlar 18-20 merkezden gerçekleştirilecek, gelen turistlerden Kuşadası başta olmak üzere İzmir, Çeşme, Selçuk ve Gümüldür yöresindeki turistik tesisler yararlanacaktır.

Kongre Vadisi için 27 trilyon liralık kredinin hazır olduğunu anlatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu anda Türkiye'nin en büyük ihtiyacı kongre merkezidir. İstanbul Lütfi Kırdar, 2020 yılına kadar ki rezervasyonlarını önemli ölçüde doldurdu. Ek kapalı alan yaratma çabası sürdürülüyor. Üstelik İstanbul'da en fazla 2000 kişiye hizmet verilebiliyor. Kuşadası Kongre Merkezi tamamlandığında 5 bin kişi ağırlanacak. Bu da yılın 12 ayında her gün 5 bin yatağın dolması, restoranların 5 bin kişiye yemek vermesi, esnafın bu kadar insana satış yapması demektir. Otobüslerimiz dolu dolu sefer yapacak, taksici esnafımız boş durmayacaktır. Gıda tüketiminin artması balıkçıyı, üreticiyi, kasabı, manavı sevindirecektir.

Komplekste neler yer alıyor?
Ortakları arasında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kuşadası Belediyesi, bazı sivil toplum örgütleri ile turizmcilerin bulunduğu KOMER'in 1 milyon 200 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edeceği dev kompleks, 4 ana bölümden oluşuyor. Dev kompleksin temel noktasını Kongre Merkezi meydana getiriyor. Kuşadası'nı kongre turizmine açacak tesisten aynı anda 5 bin kişi yararlanabilecek. Kongre Merkezi'nin içinde konferans, tiyatro ve sergi salonları ile 3 adet sinema yer alacak. 5 yıldızlı otel 1500 yataklı olacak.

KOMER'in 63 ortağı var
Kısa adı KOMER olan Kuşadası Kongre Merkezi Turizm Seyahat İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin 63 ortağı bulunuyor. Kuşadası Belediyesi, Aydın İl Özel İdaresi, Pine Bay Otel, Tusan Otel, Kuştur Tatil Köyü, Korumar Otel, Hutsan AŞ, LİMAŞ, Fantasia Otel, Peninsula Turizm, Lady Turizm, Adaland, Kuşadası Ticaret Odası, UKTAŞ ve Cahit Erol, 80 seyahat acentesini temsilen TÜRSAB büyük ortaklar arasında yer alıyor.
Yeni Asır

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz