reklam

15 Ekim 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Eski banknotlar asfalt olacak

YTL’ye geçiş ile tedavülden kalkacak eski banknotların asfalt ile karıştırılarak yol yapımında kullanılması planlanıyor. Kağıt paraların parke, mobilya ya da katı yakıt olarak değerlendirilmesi de gündemde...

Merkez Bankası, YTL’ye geçişin ardından tedavülden kalkacak yaklaşık bin 600 ton eski banknotun nasıl geri kazanılacağını TÜBİTAK’a sordu. TÜBİTAK, tedavülden kalkacak eski banknotların izolasyon malzemesi, asfalt ile karıştırılarak yol yapımında kullanımı, parke ve mobilya ya da katı yakıt olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirleyecek.

Yeni Türk Lirası’nın (YTL) kullanılmaya başlanmasının ardından aşamalı olarak tedavülden kalkacak yaklaşık bin 600 ton eski banknotun geri kazanımı, kapsamlı bir araştırmayla ortaya çıkarılacak. TÜBİTAK, Merkez Bankası’nın talebi doğrultusunda, imha edilecek eski banknotların izolasyon malzemesi, asfalt ile karıştırılarak yol yapımında kullanımı, parke ve mobilya ya da katı yakıt olarak kullanılabilirliğini araştıracak.

Merkez Bankası “Eski Banknotların Bertaraf Yönteminin Belirlenmesi Projesi” çerçevesinde, TÜBİTAK ile protokol imzaladı. Proje kapsamında, YTL’ye geçişin ardından tedavülden kalkan banknotların imhasıyla ortaya çıkacak kırpıntıları geri kazanma veya en uygun bertaraf yöntemi belirlenecek.

Proje, Merkez Bankası şubelerince tahsil edilen ve tekrar dolaşıma çıkarılmayacak derecede eskiyen veya yıpranan banknotların, banknot işleme sistemlerinde işlenip kırpıntı haline getirildikten sonra ülke ekonomisine kazandırılmak üzere değerlendirilmesi ve ülke şartlarına uygun bertaraf yönteminin belirlenmesini kapsıyor.

Eski banknotlar mobilya olabilir mi?
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesindeki Kimya ve Çevre Enstitüsü uzmanlarınca yürütülecek projede, konunun uzmanları, aşamalı olarak tedavülden çekilecek yaklaşık bin 600 ton banknotun geri kazanılıp değerlendirilebilirliğini araştıracak.

TÜBİTAK uzmanları, kırpıntı haline getirilen banknotların katı yakıt olarak kullanılabilirliği, katı atık düzenli depolama alanlarında depolanabilirliği, tarımsal ve evsel atıklar ile birlikte kompost tesisinde uzaklaştırılması imkanlarının değerlendirilmesinin yanı sıra, izolasyon malzemesi olarak kullanımı, yol yapımında asfalt ile karıştırılarak kullanımı, parke ve mobilya olarak kullanımını araştıracak. Eski banknotların kağıt olarak geri kazanılıp değerlendirilmesi ile katı yakıt olarak kullanılabilirliği Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde emisyon ve ısıl değeri açısından da incelenecek.

Eski banknotların üzerindeki mürekkeplerin imha sonrasında kullanımı da uzmanlarca değerlendirilecek. Bu konuda ilave masraflar çıkmazsa eski banknotların mürekkebinden de yararlanılıp yararlanılamayacağı belirlenecek.
NTVMSNBC

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz