reklam

16 Ekim 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Küllerinden Doğan Dans Merkezi


Ulusal Dans Merkezi giriş holünün ve ana merdiveninin gece görünüşü
Fotoğraf: Agathe Poupeney/ Centre National de la Danse

Paris'in yeni dans merkezi CND (Centre National de la Danse-Ulusal Dans Merkezi) kapılarını Eylül 2004'te eğitmenlere, öğrencilere ve halka açtı. Paris'in kuzeydoğusundaki küçük bir banliyö kenti olan Pantin'de bulunan merkez, aynı zamanda kültürel aktivitelerin banliyölere uzanmaya başladığının da bir göstergesi. Kuruluş yılı olan 1998'den beri kendine yerleşmek için uygun bir bina arayan CND, sonunda Paris'in merkezine yakın, dans merkezine dönüştürülebilecek eski bir yapıda karar kıldı. Bundan sonrası ise bir yapının nasıl yıkımın eşiğinden dönüp yeniden doğabileceğinin hoş bir hikayesi...

Bir hayat öncesi
1960'larda Pantin'in yenilikçi komünist valisi Jean Lolive, mimar Jacques Kalisz'den şehir için yeni bir yönetim merkezi tasarlamasını istedi. Ortaya çıkan heykelsi ürün, zamanın giydirme cephe anlayışını protesto edercesine betonarmeyi ön plana çıkaran ekspresyonist bir binaydı. Ama zamanla ölçekteki büyüklük, belirsizliğe ve degradasyona yol açtı. Cephe elemanları bakımsızlıktan dökülmeye başladı ve bazı katlar boşaltıldı. Yetkililer 1996'de binayı kapatmaya karar verdiler. Ama bir taraftan da yapılışının üstünden sadece 30 yıl geçmiş ve brütalist akımın güzel bir örneği olan bu binanın yıkılmasına yetkililerin gönlü elvermiyordu.


Hervé Audibert tarafından tasarlanan eklektik aydınlatma

Nihayet, 1990'ların sonunda Kültür Bakanlığı ve Pantin Valisi'nin ortak girişimiyle bina o güne kadar yersiz yurtsuz dolanan Dans Merkezi'ne tahsis edildi ve 2000 yılında, proje kapsamında binanın renovasyonu için bir yarışma yapılmasına karar verildi. Birincilik ödülünü Claire Guieysse ve Antoinette Robain adlı mimarlar kazandı. Guieysse, binanın renovasyonunda fazla zorlanmadıklarını, hali hazırda var olan yapının en başında bir yönetim merkezinden ziyade çok amaçlı kullanıma açık bir yapıya uygun olarak tasarlandığını ifade edecekti.

Yenileme ve "merhaba dünya"
Ulusal Dans Merkezi için gerekli olan 11 dans stüdyosu, kütüphane, derslikler, sergi ve konferans salonları, sinema ve kafeterya 6 katlı binanın 4 katına, 9000 m² üzerine yerleştirildi. Kalan 2 kat ise gelecekte oluşabilecek ek kullanımlar için hiçbir değişiklik yapılmadan, eski halinde bırakıldı. Mimarlar, özellikle betonarme cephe elemanlarını değişik kimyasal metotlarla yenileyerek binanın ilk cephelerini yakalamaya çalıştılar. Tasarım kısmı çoğunlukla iç mimari üzerineydi. İç mekanın programı 6 kat boyunca devam eden 26 metre uzunluğunda bir koridor çevresinde kurgulandı ve bu etki masif bir betonarme merdiven ve rampayla devam ettirildi. Binanın önceki kullanımı sokağa açık ve kanal tarafına kapalıyken renovasyon sonrası giriş koridoru çeşitli noktalardan kanala açıldı. Giriş ve kafeterya bölümlerinde kullanılan büyük cam cepheler sayesinde bina daha şeffaf bir görünüm kazandı. Dans stüdyoları akustik yalıtımın sağlanabileceği şekilde tasarlandı.


Pantin'de 1960'larda Jacques Kalisz tarafından tasarlanmış bir betonarme anıt şimdi Robain & Guieysse tarafından Ulusal Dans Merkezi'ne dönüştürüldü. 

Binanın renovasyonunda birçok sanatçı da yer aldı. Hervé Audibert aydınlatma üzerine kendi konseptini oluşturarak betonarme yapı elemanlarının arkalarına renkli gizli ışıklar yerleştirdi. Böylelikle bina, boşaldığında kendi varlığını hissettirebilecekti. Michelangelo Pistoletto mobilyaları, grafik sanatçısı Pierre di Scuillo ise bina içi işaretleri tasarladı.

Yapılışından 25 yıl sonra başarılı bir renovasyon geçirerek ikinci hayatını yaşayan bu örnekten çıkarılacak önemli bir ders var. Eğer bir bina kendinden bekleneni veremiyorsa, onu işlevini yerine getirememekten dolayı başarısız ilan edebiliriz.

Ancak binanın kendisini bu yargıya hapsetmek doğru olmayabilir. Yeni bir amaç vererek binaya bir şans daha tanımak onu yıkıma mahkum etmekten daha iyi bir seçenek olabilir.
Architecture Week
Çeviren: Şevin Yıldız - Arkitera

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz