reklam

18 Ekim 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

15 bin tarihi eser kayıt altına alınacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerde kayıtsız olarak bulunan 15 bin tarihi eserin envanteri çıkarılacak. Envanteri çıkarılan eserler bilgisayar ortamına geçirilerek, çalınma olaylarının önüne geçilecek. Bakanlık ayrıca depolarda tutulan eserlerin de gün yüzüne çıkmasını sağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Nadir Avcı, son yapılan çalışmalarla müzelerde 15 bin eserin kayıtlı olmadığını belirlediklerini söyledi. Geçmişten günümüze müzelerde biriken 'isimsiz' eserlerin bundan böyle özellikleri, nerede bulundukları, yaşları ile bilgilerinin tutularak bilgisayar ortamına aktarılacağını dile getiren Avcı, böylece hırsızlık olaylarının önüne geçilebileceğini ifade etti. Yıllardır yurtdışına kanunsuz yollarla çıkarılan birçok eser Türkiye'ye ait olduğu ispat edilemediği için geri getirilemiyordu. Müzelerden herhangi bir hırsızlık olayının yaşanmasından sonra eksik eserlerin hemen belirlenebileceğine işaret eden Avcı, kayıp eserin satılmasını ve yurtdışına çıkışını engellemenin daha kolay olacağını dile getirdi.

Müzelerin mevcut sorunlarını çözmek için çeşitli çalışmalar yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıllardır 'depolarda' tutuldukları için eleştiri konusu olan eserler için de adım attı. Bundan böyle depolardaki eserler ve sergilenen mevcut eserler belirli dönemde yer değiştirecek.

Türk müzelerindeki eserler dünyayı dolaşıyor
Gaziantep'ten İstanbul'a sergilenmek üzere 'Zeugma' mozaiklerini getiremeyen Türkiye, son bir yılda yüzlerce eseri dünyanın dört bir yanına gönderdi. Türk müzelerindeki özgün parçaları sergilemek isteyen birçok ülke Türkiye'nin kapısını aşındırırken, talepte bulunan ülkelerin, eserleri binlerce dolara sigortalaması şartı koşularak, yurtdışına çıkışına izin verildi. Böylece yüzlerce eserin farklı yerlerde tarihi eser meraklılarıyla buluşması sağlandı. Son olarak Osmanlı döneminden kalma 40 parça eser, 44 bin dolara sigortalanarak, Bakanlar Kurulu onayı ile İsrail'e gönderildi. Geçtiğimiz aylarda Karl Stefan’ın kılıcı da Romanya’da sergilenmişti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Nadir Avcı, Türkiye'deki kültürel zenginliğin tanıtılması açısından eserlerin farklı coğrafyalara taşınmasına sıcak baktıklarını belirtiyor.
Zaman - Aslıhan Aydın

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz