reklam

19 Ekim 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Yabancı yatırımcı için arazi aranıyor

Yabancı yatırımcıların en önemli sorunlarından biri olan arazi konusunda incelemeler başladı. Maliye Bakanlığı, uygun noktaların envanterini ve rayiç bedellerini tespit ediyor.

Başta yabancı sermaye olmak üzere teşvikli illerin dışında yatırım yapacaklara, rayiç bedelin altıda biri veya yedide biri fiyatına verilecek Hazine arazileri için yurt çapında tarama yapılıyor. Teşvik kapsamındaki illere yatırım yapacaklara Hazineye ait arazileri bedelsiz devreden Maliye Bakanlığı, diğer illerde de en az 25 milyon ABD Doları karşılığı TL tutarında ve en az 100 kişiye istihdam sağlayacak şekilde sınai yatırım yapanlara, harca esas değer üzerinden Hazine arazilerini doğrudan satma yetkisi almıştı. Daha sonra yapılan yeni düzenleme ile yatırım limiti 10 milyon dolara, istihdam limiti de 50 kişiye düşürülmüştü.

Bu kapsamda müzakere tarihi alınmasıyla birlikte oluşabilecek yabancı yatırım artışını gözönüne alan Maliye Bakanlığı da uygun alanları bulmak için harekete geçti.

Bu çerçevede Ankara Defterdarlığı öncülüğünde, teşviklerden yararlanan illerin dışındaki bölgelerde yatırım yapacaklara arazi desteği sağlamak amacıyla bir envanter çalışması başlatıldı. Özellikle yabancı sermayeyi teşvik amacı güden bu çalışmada, yatırıma uygun Hazine arazileri konusundaki ilk taramayı Ankara Defterdarlığı gerçekleştirdi.

Defterdarlık, Ankara merkez ve ilçelerinde büyük boyutlu yatırıma uygun Hazine arazilerini tek tek araştırdı. Söz konusu çalışma sonucunda, Ankara ili sınırları içinde konum ve mevkii itibarıyla 1. öncelikli yatırım yapılabilecek 195 adet, 2. öncelikli yatırım yapılabilecek 282 adet olmak üzere toplam 477 Hazine arazisi tespit edildi. Toplam büyüklüğü 53.2 milyon metrekare olan bu arazilerin rayiç bedeli, 80.8 trilyon lira olarak belirlendi. Yatırıma uygun Hazine arazilerin, büyük yatırımcılara satış değeri olan, harca esas değer ise 14.9 trilyon lira olarak hesaplandı. Ankara Defterdar Vekili Cemal Boyalı, yatırımcılara ucuz Hazine arazisi taramasıyla başkente ve çevresine yönelik yatırımları teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Sonuçlar internette
Ankara'nın son yıllarda 'Memur kenti' olma özelliğinden giderek sıyrıldığını ve ticaret, sanayi kenti haline geldiğini belirten Boyalı, şu değerlendirmede bulundu: 'AB'ye katılım sürecinde müzakerelere başlanması yönünde tarih alınması ile birlikte ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi artacaktır. Burada en önemli unsur şüphesiz ki yatırımcıyı bilgilendirme ve yönlendirmedir.

Defterdarlık olarak, vergi gelirlerinde yaratılan mevcut hasıladan en yüksek payı almamız yanında asıl hedefimiz, ticaret ve sanayi hacmini artırmak suretiyle vergi tabanını genişletmektir. Bu şekilde vergi gelirleri de artmış olacaktır. Diğer yandan ilimizde istihdamın artırılması da öncelikli hedeflerimizden birisidir. Bu nedenle, bu çalışmaya öncülük ettik. Yatırımcılara belirlediğimiz arazileri, rayiç bedelin altıda, yedide biri değerine vereceğiz. Yatırımcıları bekliyoruz.' Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ankara Defterdarlığı'nın il bazındaki yatırım arazilerini belirleme çalışmasının diğer illerde de gerçekleştirileceğini bildirdiler.

Yetkililer, büyük yatırımcılara ucuz Hazine arazisi teminini içeren bu çalışmanın sonuçlarının internet kanalıyla yerli ve yabancı yatırımcılara da ilan edileceğini ifade ettiler.

AB, sermayeyi de beraberinde getirir
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, AB'nin Aralık'ta Türkiye ile ilgili olumlu karar alması durumunda yeni sermaye girişi olacağını düşündüğünü söyledi. Serdengeçti Londra'da katıldığı toplantıda, cari açık konusunda kaygı yaratacak herhangi bir neden görmediğini ve petrol fiyatlarının mevcut yüksek düzeyine rağmen enflasyon hedeflerine ulaşılacağından emin olduğunu kaydetti. Serdengeçti, 'Büyüme ve cari işlemler açığı arasında güçlü bir ilişki var ve yılın ikinci yarısında görece bir yavaşlama görüyoruz ve bu da cari işlemler konusunda daha güvenli olmamızı sağlıyor' dedi. Serdengeçti, 'Petrolün olumsuz etkisine rağmen TÜFE konusunda oldukça eminiz. Aslında bazıları, 2005 hedefinin aşağı yönde revize edilmesini talep ediyor. Görünüm, şu ana kadar işimizi kolaylaştıran ancak gelecekte bu kadar yardımcı olmayabilecek olan tarım fiyatlarına bağlı' diye konuştu.

Toplantıda YTL'ye ilişkin bilgiler de veren Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'nın (YTL) teknik bir operasyon olduğunu ve faiz oranları ya da döviz fiyatlarını etkilemesinin beklenmediğini bildirdi. Serdengeçti, YTL'nin aynı şekilde enflasyon üzerinde de kalıcı bir etki yaratmasının beklenmediğini vurguladı.
Akşam

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz