reklam

21 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlık Sohbetleri

1. İstanbul Mimarlık Festivali’nde  “Sabah Sohbetleri: Kahve Altı Mimarlık” başlığı altında Ariston'un desteğiyle düzenlenen etkinlikler keyifli sohbetlere tanık oldu. 5 Ekim’deki buluşmada konuklar Aydın Boysan ve Aydan Balamir idi.

Hemen her meslekte olduğu gibi mimar olmanın hele Türkiye’de mimar olmanın kendine has zorlukları, sorunları da bu toplantıların konusuydu. Burada mimarların sorunları konuşuldu, usta mimarlar genç mimarlara önerilerini sundular.

Mekan aynı olmasına rağmen her kahvaltının tadı farklıydı. Yaptıkları binalarla çevreye kattıkları anlamlar gibi, sohbete katılan mimarlar her kahvaltıya farklı lezzetler kattılar.


Aydın Boysan-Aydan Balamir'li Sabah Sohbetleri: Kahve Altı Mimarlık
Fotoğraflar: Arkitera

Aydın Boysan, “Neşeye Şarkı” kitabının “Kendimle Hesaplaşma” adlı bölümünde kendine soruyor:
- “Keşke mimar olmasaydım dediğin zamanlar oldu mu?”
Ve yine kendisi cevaplıyor:
- “Hayır mesleğime ısındım. Ben mimar olmakla yanlış bir seçim yapmadım da, mimarlığı yanlış memlekette yapmanın üzüntüleri oldu. Derdimi çoğu zaman, bazı meslektaşlarıma bile anlatamadım.”

Aydın Boysan’ın mimarlara tavsiyeleri yaşamla, insan olmakla bağlantılıydı: “Toplumun her kesiminden insanla ilişki kurun, insan ilişkilerini önemseyin, kitap okuyun, hatta yazın, tiyatroya, sinemaya gidin.” Bir dinleyicinin her zaman neşeli tavırları ile dikkat çeken Aydın Boysan’a yorumu şuydu: “Hocam, meyhaneye gidin, kafayı çekin demediniz!”


Nezih Eldem-Günkut Akın'lı Sabah Sohbetleri: Kahve Altı Mimarlık

6 Ekim’deki kahvaltıda ise 20 katılımcı Nezih Eldem ve Günkut Akın’la sohbet etme fırsatını buldu. Nezih Eldem’in genç mimarlara tavsiyeleri de şunlar oldu: “Mimarlık bilgiyi değil, kuşkuyu gerektirir. Mimar sorgulamayı alışkanlık haline getirmelidir. Bilgi birikimi, neyin nelere sebep olabileceğini önceden tahmin etmek, olumsuzlukların üstüne gitmek. Elverişlilik icaplarını yerine getirmek. Bu kadar basit. Yaşamsal kurgu ile mekansal kurgu içiçedir.”

Sabah sohbetlerine katılan tüm tecrübeli, tanınmış mimarların söylemlerindeki ortak payda: İnsan olmak, insanca yaşamak ve insanlara, mutlu olabilecekleri mekanlar kurgulamak.

Bu yüzyüze mimarlık sohbetlerinin genç mimarlara kazandırdığı çok şey oldu. Tecrübeli mimarlar da bir kez daha anlatmış oldular; hayatı, insanı, mimarlığı.
Arkitera - Banu Özsoy

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 23 Ekim 2004 tarihinde Diyarbakır'da başladı.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetliler:
Ahmet Cengiz, Şeyhmus Diken, Zülküf Güneli
Tartışmacılar: Nevzat Sayın, Mustafa Sinemillioğlu

Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz