reklam

22 Ekim 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yaşayan Kemeraltı için düğmeye basıldı

Aziz kocaoğlu, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın eski görkemli günlerine dönmesi çin harekete geçti. Proje kapsamında Kemeraltı, zemininden binaların dış cephesine kadar yeni bir kimlik kazanacak.

İzmir'i turizm kenti olma yolunda atağa geçirecek 'Kemeraltı Anafartalar Caddesi Projesi' start aldı. Proje çerçevesinde, zemin düzenlemesi ve altyapı çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek Anafartalar Caddesi'nde, yapı sahipleri de kendilerine verilen öneriler doğrultusunda yapılarının bakım, onarım ve iyileştirmelerini sağlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin Meclis Salonu'nda Kemeraltı Anafartalar Caddesi Projesi'nin tanıtımı için bir toplantı düzenledi. Kemeraltı'nın tekrar eski kimliğine kavuşması için hazırlanan projeyi dosyalar halinde esnafa sunacaklarını belirten Aziz Kocaoğlu, bu kimliği oluşturmak için mimarlar, şehir plancıları, belediyeler ve esnafın işbirliğiyle hareket edeceklerini söyledi. Kemeraltı'nın can damarını Anafartalar Caddesi'nin oluşturduğunu ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

'Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı, İzmir'e gelenler açısından tatmin edici bir çarşı haline getirmemiz gerek. Ancak şimdiki ürünlerle bu mümkün değil. KDV'si yüksek ürünler satmak lazım. Böylelikle hem Kemeraltı'nı yaşatacak kazancı sağlayabilir, hem de müşteri çekebilirsiniz. Hem tarihi dokuyu canlandırıp, hem de cazibe merkezi haline getirecek bir çalışma kartopu gibi yuvarlanıp gidecektir. Dış cephe düzenlemeleriyle tarihe uygun bir hale getirmeye başlayınca, Kemeraltı çarşısı kıpırdanmaya başlayacaktır.'

Cepheler korunacak
Başkan Kocaoğlu, dış cephelerin eski dokularına kavuşturulmasının maliyetinin esnaf için çok yüksek olmayacağını, esnafın bu çalışmayı seve seve yapması gerektiğini kaydetti. Dış cepheden başlanır, ürün kalitesi artırılır, müşteri zenginliği oluşturulursa, iç dizaynların da kolaylıkla yapılacağını anlatan Kocaoğlu, 'Kazançla beraber, iyileşme de at başı gidecektir. Belediye olarak konuyla ilgili arkadaşlardan oluşan bir birimimiz var. Onlar her konuda projeye destek vermeye hazır. Konak Belediyesi de bu konuda yardımcı olacaktır. İnanılırsa bu iş başarılır. İzmir'de bir ilki gerçekleştirelim' dedi. Ulaşım sorununu da çözeceklerine dikkat çeken Kocaoğlu, projeyi herkes için en uygun koşullarda uygulamaya koymaya çalıştıklarını dile getirdi. Korumanın bir şablon olmadığını belirten Kocaoğlu, 'Cepheyi toplayalım. Bugünkü salaş görüntüden kurtulsun. İşporta kalksın. Belli bir düzene girsin ve insanların rahat yürüyebileceği hale gelsin. Yapıların özellikleri ve var olma nedenleri ortaya çıkarsa, gerçek bir koruma sağlanabilir. Olmayacak bir yasayı koymanın anlamı yok' diye konuştu.

Her binaya bir dosya
Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Topan ise proje alanının Valilik- Kemeraltı Camii- Başdurak Camii- Kestane Pazarı Camii- Şadırvan Camii'ne kadar Anafartalar Caddesi - 923 sokak arası kuzey ve güney cepheleri kapsadığını bildirdi. Çalışma alanında, kuzey cephesinde 52, güney cephesinde ise 26 adet tescilli yapının bulunduğunu hatırlatan Topan, Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığı Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından, her yapının, Koruma Amaçlı İmar Planı kararlarına ve mimari kimliğine uygun olarak, ayrı ayrı dosyalarının hazırlandığını kaydetti.
Akşam - Sezen Özsavrangil

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz