reklam

22 Ekim 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kemeraltı’nı düzenleme projesi hazır

Daha önce koruma ve yaşatma amaçlı planları yapılıp uygulamaya konan tarihi Kemeraltı çarşısı için İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi de, “Kentsel tasarım ve çevre düzenlemesi” projesi hazırladı. Projenin başlayacağı Anafartalar Caddesi’ndeki tüm yapıların aslına uygun çizimleri yapılıp, her işyerinde uygulanacak restorasyon ve boya-badana işlerinde kullanılacak renkler tek tek belirlendi. Tarihi ve mimari özelliği olan işyerlerine ilişkin çizimler, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda esnaf, meslek odaları ve basın mensuplarının katıldığı bir toplantıda sergilenip, işyeri sahipleri bilgilendirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kemeraltı’nın tarihi dokusu, havraları, camileri ve yine tarihten gelen kültürü ile birlikte turistlerin uğrak yeri olan ticaretin canlandığı bir çarşı oluşturmayı amaçlıyoruz.

Anafartalar Caddesi ile de bunun örneğini oluşturup, giderek arka sokaklara yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Kemeraltı’nı mutlaka eski kimliğine kavuşturmak lazım” dedi.

“Kemeraltı Tarihi Kent Merkezi Anafartalar Caddesi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesi” nin uygulanması ile mimari ve tarihi değeri olan yapıların gün yüzüne çıkacağını, algılanabilir duruma geleceğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Esnaf derneği bu projeye öncülük etmeli. Biz belediye olarak alt yapı çalışmalarını ve ışıklandırmasını yapacağız. Projenin uygulanmasında en önemli unsur inançtır. İnanırsak başarırız.Anafartalar Caddesi’nden başlayacak düzenlemeleri gerçekleştirdiğimizde Kemeraltı’nda giderek ürün ve müşteri yelpazesi zenginleşecek, kalite artacak, ticari yaşam canlanacak, turistin uğrak yeri olacak.”Kocaoğlu, uygulanacak çevre düzenlemesi projesi ile Kemeraltı Çarşısı’na bir düzen ve disiplin de geleceğini sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar İşlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Topal da, geçtiğimiz yıl kuzeyde Fevzipaşa Bulvarı, Basmane Garı, Gaziler Caddesi, doğuda 1282 Sokak, 1014 Sokak, 526 sokaklar, güneyde 730 Sokak, Rakım Erkutlu Caddesi, Birleşmiş Milletler caddesi, batıda ise Devlet Tiyatrosu, Kız Lisesi, 391 Sokak ve 284 Sokağı kapsayan 270 hektarlık alanın Koruma Amaçlı İmar Planı’nın, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun da onayı alınarak mecliste kabul edildiğini hatırlattı. Topal, uygulanacak proje ile İzmir’de kalan ender tarihi ve mimari değeri bulunan ender yerlerinden biri olan Kemeraltı ve çevresinin gelecek kuşaklara taşınacağını kaydetti.

Dünya çapında iş yapabilir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Doğan Kuban, katılımcılara tarihi ve mimari değeri olan yapıların korunmasının önemini, Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan verdiği örneklerle anlattı. Prof. Kuban, “Başka ülkeler bu değerleri koruyarak, yeni değerlere dönüştürüyor. Bunu biz de başarabiliriz. Tarihi dokudan şikayet etmemek, korumak gerekir. Bu da para değil, irade ve kültür sorunudur” dedi.

Kemeraltı’nı düzenleme projesinin, dünya çapında iş yapabilecek, ses getirebilecek bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Kuban, projenin yürütülmesi için örgütlenme, kooperatifleşme modellerinin uygulanmasını önerdi, projeye tüm İzmirlilerin sahip çıkmasını istedi.

Neler yapılacak ?
Kemeraltı Tarihi Kent Merkezi Anafartalar Caddesi Kentsel tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesi kapsamında şunlar yapılacak:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alt yapı çalışmalarını, tarihi çarşının ışıklandırmasını yapacak. Elektrik, telefon kabloları yer altına alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Anafartalar Caddesi’ndeki işyerlerinin restorasyon ve dış cephelerinde ne tür işlerin yapılacağını, hangi renge boyanacağını tek tek belirledi, binaların aslına uygun çizimlerini yaptı. Bunlar bir dosya halinde esnafa sunulacak.

Her yapı için cepheye ve yapıya yapılması gereken müdahale biçimleri, kaldırılması gereken eklentiler vb. aykırılıklar tek tek belirlendi. Böylece tarihi mekanlardaki olumsuz ve aslına uygun olmayan görüntü ortadan kaldırılacak.

İş yerlerine asılan reklam, tabela vb. elemanlara belirli standartlar getirilecek.

Yapı sahipleri, kendilerine sunulan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca da uygun görülen öneriler doğrultusunda yapıların bakım, onarım ve iyileştirmelerini yapacak.

Özellikle eklentilerin kaldırılması ve ihtiyaç duyulan tanıtım levhası-tabela-klima dış cephe üniteleri ve örtü malzemelerinin seçiminde uygulamanın her aşamasında Büyükşehir ve Konak Belediyelerinin ilgili ve görevli elamanları gerekli kolaylığı sağlayacaklar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Enrique Norten
26 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz