reklam

25 Ekim 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Sanat eseri fabrikalar

Otomotiv dünyasında kızışan rekabetle birlikte birçok firma, markalarını kuvvetlendirmek için ünlü mimarlarla çalışıp, fabrikalarını birer tasarım harikasına çeviriyor.

Kaliteli ve yüksek performans sahibi ürünler imal etmek için fabrikalarına her sene milyon dolarlar yatırmaktan çekinmeyen otomotiv piyasasının dev firmaları artık paralarını tasarımcılara ve mimarlara harcayıp, üretim tesislerini birer sanat parçasına dönüştürüyorlar. Göz alıcı mimari ile fabrikalarını yeniden tasarlayan BMW, Volkswagen ve Ford bir yandan markalarının itibarını artırırken bir yandan da otomotiv dünyasında yeni bir akımın öncüsü oldular. Çevre ile dost, yüksek teknoloji ile donatılmış fabrikalar için, firmalar uluslararası ünvana sahip mimarlar ile çalıştılar ve her 3 fabrikanın yapımında belli temalar kullanıldı. Kaliteden taviz vermeyen firmalar, titiz çalışmalarıyla da dikkat çektiler. Volkswagen parkelerini Kanada'dan getirtti, BMW Iraklı tasarımcılarla çalıştı. Sonuçta ortaya otomotiv dünyasının enerjisini yansıtan ve her sene turistlerin akımına uğrayan üretim merkezleri çıktı. Fabrikaları gezip, haberlerini yapan işdünyasının ünlü dergisi BusinessWeek editörleri de otomotiv sektöründeki bu son modayı okuyucuları ile paylaştı.

Cam fabrika
Ünlü Alman firması Volkwagen, Mercedes'in rakibi olarak lanse ettiği Phaeton modelini piyasaya çıkarırken sadece yeni bir seri ile kalmayıp montaj için farklı bir fabrikaya da imza attı. Yaklaşık 180 milyon dolara malolan fabrikanın yapımında 4 bin 500 panel cam kullanıldı, parkeler de Kanada'dan getirtildi. Dresden bölgesinde 'Cam Fabrika' olarak anılan tesise her hafta ziyaretçiler gelip, özel bir balkondan arabaların üretim safhalarını izliyor. Alman mimar Gunter Henn'in tasarımı olan fabrika adeta bir oteli andırıyor.

Bahçesi değil çatısı
Ünlü Amerikan otomotiv devi Ford'un Michigan'da inşa ettiği fabrikanın 44 bin metrekarelik çatısı damkoruğu adında bitkilerle donatılmış. Her sene 280 bin adet F-150 model kamyon üretilen tesiste, bitkiler izolasyon görevi üstleniyor. Böyle bir tasarımın fikirbabası ise ünlü ABD'li mimar William McDonough. Çevre dostu ve minimalist bir görünüm kazanan fabrikanın içine ayrıca ziyaretçiler için bir de sergi salonu kuruldu. Henry Ford döneminden bugüne kadar Ford otomobillerinin hikayesinin anlatıldığı müzede, ünlü Mustang ve Thunderbird serilerinden örnekler görmek de mümkün.

ZigZag şeklinde
Sanat eseri fabrikaların bir başka öncüsü de BMW. Yeni jenerasyon 3 Serisi için Almanya'nın Leipzig şehrinde tesis kuran BMW, Irak'lı mimar Zahah Hadid ile çalıştı. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir yatırımla inşa edilen fabrika Z şeklinde tasarlandı. BMW'nin keskin imajını dile getiren bina, daha bitmeden meraklı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Akşam

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz