reklam

25 Ekim 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mortgage inşaata ilaç gibi gelecek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kamu yatırımlarındaki artış ve ipotekli konut finansman sisteminin (mortgage) devreye girmesi ile birlikte, önümüzdeki yıl inşaat sektöründe çok büyük canlanmanın ortaya çıkabileceğini bildirdi. Bakan Şener, önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, kurulda dış ticaret ve ödemeler dengesi kalemlerindeki gelişmeler ile ekonomik gelişmelerin değerlendirildiğini söyledi. Toplantıda, ödemeler dengesinde önemli olanın sağlanan finansman olduğu noktasında görüş birliğine varıldığını açıklayan Şener, özellikle AB sürecinde 17 Aralık sonrasında Türkiye'nin önemli yabancı sermaye girişine sahne olabileceğinin değerlendirildiğini anlattı. 2005 yılında kamu yatırımlarının artışı ve mortgage sisteminin devreye girişi ile birlikte inşaat sektöründe çok büyük bir canlanmanın ortaya çıkabileceğini kaydeden Şener, bu sektörün iç talep ve üretimi harekete geçiren bir özelliği olduğunu hatırlattı.

Ekonomide son durum
Ekonomideki gelişmeler ile ilgili olarak reel sektörden bankacılık sektörüne kadar değişik boyutlarda konunun ele alındığını açıklayan Şener, bankacılıkta, geçen yıl yüzde 42 seviyesinde olan mevduatın krediye dönüşme oranının, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 53'e çıktığını kaydetti. Bunu "ümit verici" olarak niteleyen Bakan Şener, aynı dönemde TL mevduatın toplam mevduata oranının da yüzde 42'den yüzde 53.9'a kadar çıktığını ifade etti.

Yeni vergi var mı?
2005 yılı bütçesindeki ÖTV artışının yüksekliğine dikkat çekilmesi ve vergi indirimi ile bu artışların bir tezat teşkil edip etmediğinin sorulması üzerine de Şener, ortalama vergi gelir artış hedefinin yüzde 16 olduğunu kaydetti. Bazı kalemlerdeki artış sebebiyle (yeni bir vergi mi var) diye sormanın tam doğru olmayacağını söyleyen Bakan Şener, bazen indirim yapılarak da tahsilatın artırabileceğini belirtti. Bakan Şener, "Ama bu değişiklikler sırasında mekanizmanın iyi kontrol edilmesi, açıkların ve girilmeyen noktaların, kayıt dışı bölgelerin vergi sistemine iyi dahil edilmesi gerekir" diye konuştu.
Türkiye

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz