reklam

26 Ekim 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlık Kentleşmenin Neresinde?

"Mimarlık Kentleşmenin Neresinde" teması ile Kale Gubu sponsorluğunda düzenlenen Arkitera Platform 2004-2005 toplantılar serisinin ilki Diyarbakır Sanat Merkezi'nin katkılarıyla 23 Ekim 2004 tarihinde İhsan Bilgin'in moderatörlüğünde Ahmet Cengiz, Şeyhmus Diken, Zülküf Güneli, Nevzat Sayın ve Mustafa Sinemillioğlu'nun katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Diyarbakır Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen panelde, 9 toplantının da moderatörlüğünü yürütecek İhsan Bilgin yaptığı açılış konuşmasında, Diyarbakır'da son 50 yıl içinde gelişen bölgenin "aidiyet duygusu"nu korumadan geliştiğini, bunun da aslında tüm modernleşen dünyanın sorunu olduğunu, bu sorunlara karşı ortak bir dil, bilinç geliştirilmesi, farklı kılacak eylemlerde bulunulması gerektiğini belirtti. Bir kültürün kaybolmasının ve yerini başka birşeyin almamasının dramatik olduğunu ifade eden Bilgin, "yeni bir yapı yapma kültürü oluşmuyor ama madem yapamadık bina yapmayalım denmiyor. Geldiğimiz nokta özetle bu ama böyle devam etmek zorunda değil." diyerek sözü Diyarbakır tarihi ve efsanelerinin usta anlatıcısı Şeyhmus Diken'e verdi.

Yazar Şeyhmus Diken konuşmasında Diyarbakır'ın yokolmuş, yıpranmış eserleri üzerine bilgi verdi. "Bir şehrin silüeti varsa kendisi var" diyen Diken, rantiyeci mimari anlayışın Diyarbakır'ı katlettiğini belirtti.

Dicle üniversitesi'nde profesörlük görevine devam eden Zülküf Güneli hazırlanan imar ve toplu konut yasalarının hiç bir işe yaramadığını, kentlerimizin düzgün gelişebilmesi için çok ciddi yasal reformlar yapılması gerektiğini söyledi. Dicle vadisinin gelecekte Diyarbakır projesi için önemli bir rekreasyon alanı olabileceğini, bu elemanı iyi kullanmak gerektiğini düşünen Güneli konuşmasını "Diyarbakır'ı nasıl görmek istiyorsunuz?" temalı yarışmada yazılan bir şiiri okuyarak bitirdi.

İhsan Bilgin'in "Diyarbakır'da modern konut mimarisi olabilir mi, dünyada bildiğin örnek var mı?" sorusu üzerine sözü alan Nevzat Sayın, "olmaz, modern dünyada normlara uygun yapıdan bahsedebiliriz, ait olma ruhunu taşıyabilir fakat yeterli değildir." dedi. Sayın, olanakların artması ile yapılaşmadaki çirkinliğin arttığını, yeni toplu konut bölgesinde korkunç bir paranın olduğunu ve bunun kötülük katsayısını artırdığını belirtti ve "kötülüğün" nerde olduğunu, kimler tarafından yapıldığını, paylaşıldığını bulmak gerektiğinin altını çizdi.

4 Ekim 2004 tarihinde 1. İstanbul Mimarlık Festivali'nde sahiplerini bulan AMV Genç Mimar Ödülü'nün sergisi de, kazananlardan Kerem Erginoğlu ve Boğaçhan Dündaralp'ın rehberliğinde Diyarbakır'da gezilebildi.

"Mimarlık Kentleşmenin Neresinde" sorusunun cevabını aradığımız yolculuğun ilk durağı Diyarbakır'da, hiçbirimizin kabullenmek istemediği bir cevapla karşılaştık. Amida...İ.Ö. 2300 yıllarında kurulmuş, birçok kavime evsahipliği yapmış, çeşitli dini anlayışa sahip insanoğlunu kardeşlik içinde koyun koyuna barındırmış. Diyarbakır; savaşın, kardeşin kardeşe düşma olduğu günlerin etkilerini günümüzde, surların içine hapsolmuş yaşamları özgürleştirme, büyüme sevdasıyla çarpık ve korkunç yapılaşması ile yaşattırıyor sanki "dışarda" olana. Mimar gözünün acıdığı, "neden"i sorguladığı, neden sorgulanmadığını sorguladığı bir gelişme içinde Diyarbakır....

Arkitera Platform toplantıları 27 Kasım 2004 tarihinde aynı soruyu sorarak Antalya'da yapılacak: Mimarlık Kentleşmenin Neresinde?

Arkitera Platform 2004-2005 döneminde gerçekleşecek buluşmalar ile ilgili bilgi almak için: www.arkitera.com/platform/ adresini kullanabilirsiniz.
Arkitera - Beliz Özgür

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 23 Ekim 2004 tarihinde Diyarbakır'da başladı.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetliler:
Ahmet Cengiz, Şeyhmus Diken, Zülküf Güneli
Tartışmacılar: Nevzat Sayın, Mustafa Sinemillioğlu

Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz